Alexandru Rafila: Ce simptome trebuie sa urmareasca parintii, dimineata, cand isi trimit copiii la scoala

/ / Modificat: 2020-09-04
Alexandru Rafila: Ce simptome trebuie sa urmareasca parintii, dimineata, cand isi trimit copiii la scoala

Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si reprezentant al Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, a explicat in cadrul unui interviu pentru Digi 24 la ce simptome trebuie sa fie atenti parintii dimineata, inainte de a-si trimite copiii la scoala. Medicul a marturisit ca sunt cateva elemente simple. 

"Orice parinte poate sesiza daca copilul se simte rau, daca il doare capul si are febra, daca tuseste, daca ii curge nasul. Sunt cateva elemente simple pe care trebuie sa le observe si daca copilul are aceste acuze sa nu-l duca la scoala", a spus profesorul Rafila.

"Triaj observational - noi folosim niste cuvinte pompoase la niste activitati banale. Una este un triaj epdemiologic care, de obicei este facut de un personal medical, dar eu cred ca orice parinte poate sesiza daca copilul se simte rau, daca il doare capul si are febra, daca tuseste, daca ii curge nasul. Sunt cateva elemente simple pe care trebuie sa le observe si daca copilul are aceste acuze sa nu-l duca la scoala. Este extrem de usor. De fapt, isi intreaba copilul dimineata cand pleaca: Te simti bine? Ai vreo problema de sanatate? Si nu trebuie niciun fel de alta masura speciala".

In ceea ce priveste copiii care locuiesc cu bunicii, profesorul Rafila a spus ca "trebuie sa se gaseasca o metoda astfel incat bunicii sa limiteze contactul cu nepotii. Copiii mergand si venind de la scoala, si daca exista aceasta intamplare de a fi infectati, sa limitam posibilitatea de transmitere a infectiei catre bunic. Atunci avem doua metode foarte simple: ori pastram distanta sau nepotii ori bunicul, macar in momentul in care contactul este mai apropiat de 1,5 - 2 m, sa poarte o masca. Era o recomandare, o conduita pe care trebuie sa o utilizeze la domiciliu persoanele varstnice cu boli cronice. Este vorba de o metoda foarte simpla care nu este obligatorie".

Sursa: digi24.ro 

Articole recomandate

Citeste si despre