Alocatie copii 2020: schimbari importante

/ / Modificat: 2020-08-05
Alocatie copii 2020: schimbari importante

Alocatiile pentru copii se maresc din nou din august 2020, conform unui plan de dublare etapizata a acestora. Desi legea prevedea dublarea alocatiilor incepand cu 1 august 2020, Guvernul a optat pentru o crestere treptata.

Motivul: lipsa surselor de finantare care sa sustina dublarea imediata. Cu cat creste efectiv alocatia copiilor din Romania, de cand vor primi mai multi bani si un ghid complet despre alocatie copii, gasesti in articolul urmator.

Incepand cu 1 august 2020, statul va plati alocatie copii in valoare de 185 de lei pentru minorii cu varste intre 2 si 18 ani, conform unei hotarari de guvern privind dublarea etapizata a alocatiilor de stat pentru copii. Prima alocatie majorata va fi virata in septembrie 2020.

Pentru perioada 2021-2022 sunt prevazute cate doua majorari pe an, in lunile ianuarie si iulie, ce vor fi facute din oficiu, pana la concurenta sumei de 300 de lei pe luna pentru minorii cu varsta intre 2 si 18 ani si de 600 de lei pentru cei din grupa de varsta 0-2 ani.

Dublarea alocatiilor ar fi trebuit sa fie acordata integral de la 1 august 2020, insa Guvernul nu a gasit surse de finantare pentru aceasta masura, astfel ca s-a optat pentru un plan in trepte.

Cui se acorda alocatia pentru copii

Orice copil minor din Romania are dreptul la alocatie, fara a fi conditionat de frecventarea cursurilor scolare. Alocatia de stat se acorda si pentru orice copil al cetatenilor straini rezidenti, conform legii, in Romania, dar si pentru tinerii peste 18 ani, pana la terminarea cursurilor invatamantului liceal sau profesional, care nu repeta anul scolar (cu exceptia cazurilor medicale dovedite).

Orice copil nascut in Romania are dreptul la alocatia de stat incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut, in baza unei cereri formulate de unul dintre parinti, de tutore, curator, asistent maternal sau persoana careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei.

De obicei, cererea pentru alocatie se depune odata cu cea pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, la sediul primariei in raza careia se afla domiciliul solicitantului.

Daca cererea pentru alocatie copii se depune dupa mai mult timp de la nasterea bebelusului, dreptul la alocatie se acorda si retroactiv, dar nu mai tarziu de luna urmatoare nasterii copilului si nu pe o perioada mai mare de 12 luni.

Plata alocatiei pentru copii se face fie in cont bancar, fie prin mandat postal la domiciliu, in functie de optiunea exprimata de solicitant.

Alocatia pentru copii inceteaza in situatia in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare (copilul a decedat, tanarul nu mai urmeaza cursurile liceale sau profesionale, copilul cetatenilor straini sau apatrizi nu mai locuieste in Romania).

Acte necesare pentru obtinerea alocatiei: cand si unde se depun

Dreptul la alocatie se stabileste in baza unei cereri completate, dupa caz, de una dintre urmatoarele persoane:

  • pentru copii care nu au implinit 14 ani, cererea se completeaza de unul dintre parinti (in baza acordului, a unei decizii a autoritatii tutelare sau a unei hotarari judecatoresti de incredintare a copilului, dupa caz), de catre tutore, curator sau persoana care are copilul in plasament familial, ori de catre reprezentantul legal al copilului - DESCARCA FORMULAR;
  • pentru copii care au implinit deja 14 ani, cererea se poate depune chiar de catre acestia, doar cu incuviintarea reprezentantului legal;
  • dupa implinirea varstei de 18 ani, cererea se face de catre beneficiar (DESCARCA FORMULAR 2) ori, pentru cei aflati in plasament in centre rezidentiale, de catre conducatorul DGASPC (DESCARCA FORMULAR 3).

Cererea se depune la sediul primariei de care apartine solicitantul. Cand parintele are dreptul si la indemnizatie pentru cresterea copilului sau la stimulent de insertie, alocatia de stat pentru copil se poate solicita impreuna cu acestea, utilizand acelasi formular de cerere – DESCARCA FORMULAR 4

Pe langa cererea tip de acordare a alocatiei mai aveti nevoie de urmatoarele acte pentru dosar alocatie:

  • certificat de nastere copil (copie si original)
  • act de identitate al reprezentantului legal (copie si original)
  • dupa caz, certificat de incadrare a copilului intr-un grad de handicap (copie si original).
  • extras de cont, pentru cazul in care parintele doreste ca alocatia sa fie platita lunar in contul sau bancar.

Autoritatea locala poate solicita si documente care sa arate situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal (livret de familie, hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului, in caz de divort, de incredintare in vederea adoptiei, de incuviintare a adoptiei, de dare in plasament, de instituire a tutelei sau a curatelei, actul de deces al unuia dintre parinti, dupa caz).

Majorarea alocatei copiilor din august, plata din septembrie

Conform unei hotarari de Guvern din 31 iulie 2020, alocatiile se majoreaza incepand cu 1 august 2020, dupa cum urmeaza:

  • pentru copii cu varste intre 0 si 2 ani si pentru copii cu handicap cu varste intre 0 si 3 ani, alocatia lunara creste de la 311 lei, la 369 de lei;
  • pentru copii cu varsta intre 2 si 18 ani (sau peste, pana la finalizarea studiilor), alocatia lunara creste de la 156 de lei, la 185 de lei.

Plata alocatiilor aferente lunii august va fi facuta in luna septembrie.

De la 1 iulie 2021, dupa urmatoarele doua cresteri din planul de dublare etapizata, alocatiile de stat pentru copii vor creste la 242 de lei pentru copiii din grupa de varsta 2-18 ani, si la 484 de lei pentru copiii din grupa de varsta 0-2 ani/0-3 ani, cu handicap.

Din iulie 2022, dupa ultimele doua etape ale planului de dublare a alocatiilor, copiii vor primi 300 de lei, respectiv 600 de lei lunar.

Acelasi act normativ adoptat de Guvern prevede ca incepand cu anul 2023 alocatia pentru copii sa fie majorata in continuare in functie de rata medie a inflatiei anuale.

Cati copii beneficiaza de alocatia de stat

Potrivit cifrelor furnizate de Guvernul Romaniei, luate in calcul in momentul in care s-a stabilit planul de dublare in etape a alocatiilor, in Romania beneficiau de alocatia de stat, in luna iulie 2020, 3.534.146 de copii:

  • 3.141.906 copii cu varste intre 2 si 18 ani
  • 65.032 copii cu handicap cu varste intre 3 si 18 ani
  • 322.503 copii cu varste intre 0 si 2 ani
  • 4.705 copii cu handicap cu varste intre 0 si 3 ani.

Cum a evoluat cuantumul alocatiei pentru copii in ultimii ani

Alocatiile de stat pentru copii au inregistrat o crestere consistenta in ultimii ani, dupa ce o lunga perioada de timp au stagnat la sume derizorii.

 In ianuarie 2008, alocatia lunara pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani era de 32 de lei si a crescut la 40 de lei in octombrie 2008. Abia in iunie 2015 s-a facut o noua majorare, pana la 84 de lei, iar din aprilie 2019 aceasta a urcat la 150 de lei, pentru ca in ianuarie 2020 sa fie indexata cu rata inflatiei si sa ajunga la 156 de lei.

Pentru copiii din grupa de varsta 0-2 ani / 0-3 ani cu handicap, alocatia de stat a evoluat de la 200 de lei, cat era in ianuarie 2008, la 300 de lei in aprilie 2019, respectiv la 311 lei in ianuarie 2020.

Cuantumul alocatiei pentru copii cu handicap din grupa de varsta 3-18 ani a crescut de la 64 de lei in ianuarie 2008, la 80 de lei in octombrie 2008 si apoi la 84 de lei in ianuarie 2009, valoare la care a ramas mai bine de 6 ani. Abia in iunie 2015 a fost facuta o noua majorare, la 200 de lei, pentru ca in aprilie 2019 aceasta sa ajunga la 300 de lei si, ulterior, la 311 lei in ianuarie 2020.

Sursa: gov.ro

Taguri Alocatie copii Alocatii 2020

Articole recomandate

Citeste si despre