Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care aproba ordonanta de urgenta a Guvernului prin care cuantumul alocatiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflatiei. Masura a fost luata in contextul majorarii preturilor pentru toate categoriile de bunuri si servicii!
Potrivit G4Media, actul normativ promulgat de catre seful statului are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 126/2021, prin care s-a stabilit cuantumul alocatiei de stat pentru copii incepand cu drepturile lunii ianuarie 2022. Ordonanta prevede indexarea anuala, din oficiu, cu rata medie a inflatiei, a cuantumului alocatiei de stat pentru copii, incepand cu drepturile lunii ianuarie 2023.
De asemenea, actul normativ modifica alin. (3) al art. 1 din Legea nr. 61/1993, in sensul clarificarii modului in care alocatia de stat pentru copii se poate acorda tinerilor cu dizabilitati care urmeaza o forma de invatamant, dar care nu se incadreaza in categoria studiilor liceale sau profesionale, parte din acesti tineri urmand forme de invatamant speciale, in cele mai multe cazuri la varsta de 18 ani ei urmand inca cursurile invatamantului gimnazial, potrivit sursei citate.
De la inceputul anului trecut, suma stabilita pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani a fost fixata la 600 de lei, in timp ce pentru cei cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, suma a fost stabilita la 243 de lei. In situatia minorilor cu dizabilitati, alocatia este de 600 de lei.
„Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap”.
De alocatia de stat beneficiaza si tinerii de peste 18 ani, care sunt elevi de liceu sau scoala profesionala, pana la terminarea studiilor, precum si majorilor cu dizabilitati inscrisi la cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar, dar nu mai tarziu de varsta de 26 de ani.
„Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizatia compensatorie se acorda dupa cum urmeaza:
a) in valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;
b) in valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) in valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.”, conform legii promulgate.
Adultii cu handicap beneficiaza, de asemenea, de o indemnizatie compensatorie. Aceasta este de 60 de lei pentru persoanele cu handicap mediu, de 265 de lei pentru persoanele cu handicap accentuat si de 350 de lei pentru persoanele cu handicap grav.
„Pentru copilul cu handicap indemnizatia compensatorie se acorda dupa cum urmeaza:
a) in valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;
b) in valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
c) in valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu”, se arata in legea promulgata.
Indemnizatia compensatorie se plateste fie persoanei cu handicap, daca aceasta are capacitate deplina de exercitiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit in conditiile legii.
- Surse: news.ro, g4media.ro
- Foto: Moldovan Cristian - Pixabay