Cercetatorii de la Universitatea Oxford declara ca autoritatile locale si scolile ar trebui sa ia in considerare utilizarea serviciilor digitale ca modalitate de imbunatatire a pregatirii pentru scoala in randul copiilor mici.
Te-ar interesa sa devii un parinte mai bun? Exista o aplicatie pentru asta. Si se pare ca functioneaza, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Oxford asupra familiilor care au descarcat jocurile destinate sa incurajeze dezvoltarea copilului.
Cercetatorii de la Oxford au declarat ca succesul studiului ar trebui sa fie un indemn pentru autoritatile locale si pentru scoli, care ar trebui sa ia in considerare utilizarea serviciilor digitale de catre parinti ca o modalitate ieftina si simpla de imbunatatire a pregatirii pentru scoala in randul copiilor mici.
Aplicatia EasyPeasy
Studiul a urmarit 144 de familii din zone defavorizate din Bournemouth, Anglia, care au folosit aplicatia software EasyPeasy. Aceasta ofera tehnici si sugestii parintilor, care isi cresc copiii cu varste cuprinse intre doi si sase ani.
„Desi exista multe programe pentru parinti, dovezile sunt limitate ca acestea sunt eficiente in imbunatatirea pregatirii copiilor sau in imbunatatirea capacitatii lor de a avea un inceput bun la scoala”, a spus Kathy Sylva, profesor de psihologie educationala la Universitatea Oxford.
"Aceste rezultate promitatoare de pe EasyPeasy provin dintr-un proces riguros si in felul acesta avem speranta ca putem aduce o diferenta in viata copiilor mici prin sprijinirea parintilor lor".
Intr-una din sarcinile oferite de aceasta aplicatie - sarcina Capsuni Delicioase - parintii puteau urmari explicatia unui joc, in care atat parintele, cat si copilul aveau fiecare cate o capsuna si fixau cronometrul telefonului la un minut inainte de a le manca.
Aplicatia oferea sfaturi, cum ar fi: "Roaga-ti copilul sa-si distraga singur atentia de la mancatul capsunii" pentru a-l ajuta sa lupte impotriva ispitei, reamintind de celebrul experiment "Marshmallow" al Universitatii Stanford, unde copiii care au rezistat sa manance dulciurile puse in fata lor au avut tendinta de a avea trasaturi de caracter pozitive.
Dupa 18 saptamani de utilizare a aplicatiei, parintii participanti au raportat imbunatatiri in ceea ce priveste comportamentul si increderea in sine ale copiilor lor, spunand ca au fost mai persistenti in indeplinirea unor sarcini dificile si ca erau mai dispusi sa ia decizii in mod independent.
Parintii insisi au raportat ca s-au simtit mai capabili sa ramana neclintiti pe pozitie cand a venit vorba de reguli si de stabilirea limitelor.
Cu toate acestea, aplicatia a trimis date despre utilizarea parintilor la centrele de unde copiii unde au fost recrutati, permitand personalului centrelor sa "incurajeze parintii mai putin implicati sa participe mai mult".
Experienta parintilor a fost sprijinita si de constatarile cercetatorilor. De aceea acest studiu a fost considerat semnificativ din punct de vedere statistic - ceea ce inseamna ca a fost putin probabil ca acele comportamente sa apara din intamplare - in ciuda esantionului mic implicat in studiu.
Desi in urma studiului s-a constatat ca rezultatele au fost moderate din punctul de vedere al succesului lor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca "costurile foarte mici de livrare", de aproximativ 35 de lire sterline pe copil, sunt niste costuri eficiente care pot asigura extinderea rapida a aplicatiei.
"Costul redus si natura digitala a interventiei promoveaza o cale inovativa pentru asigurarea suportului parental si pentru pregatirea prescolara pentru orice familie", se argumenteaza in studiu.
Studiul a fost finantat de Sutton Trust si de Fundatia Esmée Fairbairn, si a avut in vedere aplicatia EasyPeasy lansata in 2014.
Sir Peter Lampl, fondator si presedinte la Sutton Trust, a declarat: "Stim ca decalajul de realizare dintre cei mai bogati si cei mai saraci elevi incepe chiar inainte de a se da startul primei zi de scoala. Rezolvarea acestui decalaj pe termen scurt este esentiala pentru ruperea ciclului dezavantajelor si imbunatatirea mobilitatii sociale".
Alte studii anterioare comandate de Sutton Trust au descoperit un decalaj de 19 luni intre cei mai bogati si cei mai saraci copii pana la varsta de cinci ani, in ceea ce priveste dezvoltarea lor.