Un incident socant a avut loc la Scoala ID Sirbu din Petrila, una dintre cele mai bune institutii de invatamant din localitate. O profesoara de limba romana este cercetata pentru comportament abuziv fata de o eleva de clasa a VI-a, un act care a lasat urme nu doar fizice, dar si emotionale asupra victimei.
Totul a inceput cand profesoara a observat ca o eleva purta gene false si, in loc sa abordeze subiectul intr-un mod respectuos si educativ, a decis sa actioneze intr-un mod complet nepotrivit.
Conform declaratiilor autoritatilor, profesoara a solicitat ajutorul altor doua eleve pentru a o imobiliza pe fata care purta genele false, intentia fiind sa i le smulga fara acordul acesteia. Desi eleva a incercat sa protesteze si sa ceara permisiunea sa isi indeparteze singura genele, profesoara a continuat cu actiunea de smulgere, un comportament cu adevarat agresiv si inacceptabil intr-un cadru educational.
Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Petrosani, Andreea Airinei-Schiau, aceasta actiune a fost o violare clara a limitei dintre autoritatea unui cadru didactic si respectul pentru integritatea fizica si emotionala a elevilor.
"Desi eleva a ripostat si a cerut permisiunea sa mearga la baie pentru a si le indeparta singura, cadrul didactic a recurs la smulgerea genelor", a declarat aceasta.
Parintii victimei au fost primii care au sesizat gravitatea incidentului. Directorul scolii, a confirmat ca profesoara a reactionat exagerat din cauza prezentei genelor false, iar aceasta atitudine nu a fost deloc potrivita.
"Ni s-a adus la cunostinta de parintii fetitei, de un incident petrecut la o ora, cand o eleva a venit la scoala cu gene aplicate, doamna profesor a fost deranjata de acest aspect si a recurs la indepartarea genelor fetitei fara acordul acesteia", a declarat directorul scolii.
In prezent, profesoara este cercetata de Comisia de cercetare disciplinara a scolii, iar Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara a deschis o comisie care va monitoriza modul in care va fi solutionat acest caz. In aceasta perioada, profesoara nu mai preda la clasa si desfasoara activitati la biblioteca, pregatind materiale educationale pentru elevi.
Acest incident serveste ca un reminder important pentru toti parintii si profesori: autoritatea unui cadru didactic nu trebuie sa se transforme intr-o forma de abuz. Copiii trebuie sa invete sa aiba respect pentru sine si pentru ceilalti, iar profesorii trebuie sa fie un model de comportament si integritate.
De asemenea, incidentele de bullying nu ar trebui ignorate. Este important ca parintii sa discute cu copiii lor despre acceptarea diferentelor si despre cum sa isi apere drepturile, dar si despre importanta respectului fata de ceilalti, indiferent de cum aleg acestia sa se prezinte.
Locuitorii din Petrila au avut reactii variate fata de acest incident. Unele persoane au considerat comportamentul profesoarei un abuz, subliniind ca nu ar trebui permis ca elevii sa fie tratati astfel de catre adulti.
"Nu ar trebui sa mergi la scoala cu gene false, in primul rand, in clasa a sasea, dar nici chestia asta sa o faci, nu se poate. Deci nu poti, sa-i smulga pur si simplu genele false. Eu cred ca nu se poate. Cred ca-i un abuz", a spus una dintre mamele din comunitate.
Protectia Copilului a fost, de asemenea, sesizata si va colabora cu autoritatile pentru a evalua impactul acestui incident asupra victimei. Elevii implicati in astfel de situatii pot beneficia de consiliere psihologica, iar parintii pot solicita ajutor pentru a sprijini copilul in procesul de vindecare emotionala.
Aceste evenimente ne ofera un prilej de reflectie pentru toti parintii si profesori. Incalcarea regulamentelor scolare nu poate justifica sub nicio forma un comportament abuziv din partea cadrelor didactice.
Educatia bazata pe respect si incredere poate preveni astfel de incidente si poate crea un climat scolar mai sanatos pentru toti copiii.
Sursa:educatieprinlectura.ro
Foto: Freepik.com