Domnul Ralu Filip, Presedintele Consiliului National al Audiovizualului a fost invitat de Televiziunea Copiilor – Jetix sa prezideze juriul campaniei "Jetix Salveaza Planeta - Copiii pot salva padurea!", proiect organizat de Jetix Romania in colaborare cu UPC Romania, Canalul National Geographic Romania si Organizatia Salvati Copiii - Filiala Bucuresti .
Procesul de selectie a fost extrem de dificil, toti copiii fiind aproape pe aceeasi lungime de unda, indiferent de varsta sau oras, de aceea s-a hotarat acordarea unui premiu suplimentar, ad-hoc – inca un loc in tabara. Cei 22 de castigatori, autori ai celor mai sugestive compuneri cu tema "Cum crezi ca poti salva padurile din tara noastra?", vor fi invitati de Jetix sa experimenteze o aventura unica a copilariei - participarea intr-o super tabara la munte, cu scopul generos de a afla cat mai multe despre natura si ecologie.
Iata si cateva din gandurile copiilor castigatori:
Diana din Ploiesti, care semneaza "un copil de pe Terra – planeta vie", ne-a scris "Sunt un copil ca oricare altul care vrea sa creasca sanatos si fericit, intr-o tara frumoasa, cu paduri minunate. Padurile si vietuitoarele care locuiesc in ele au nevoie de ajutorul dumneavoastra! Va rog salvati-le ! ... In lipsa copacilor inalti care pot sprijini cu radacinile lor puternice pamantul, acesta ar putea aluneca, provocand pagube mari. Padurea este importanta si pentru impiedicarea inundatiilor. Fara ea ploaia ar face multe ravagii. Asa, copacii ajuta pamantul sa absoarba apa impiedicand multe catastrofe ... O campanie "UN om - UN pom" cred ca ar imbogati planeta cu milioane de noi copaci care vor impiedica alunecarile de teren si alte pagube provocate de defrisarile masive din ultimii ani".
Alexandra din clasa a V-a (Corabia , Judetul Olt) ne-a scris: "Daca ne gandim, pentru paduri copacii sunt copiii lor, asa cum noi avem o mama si pentru ea noi suntem ratiunea de a trai .... Nimeni nu isi imagineaza durerea unei mame atunci cand isi pierde copii sau cand i se imbolnavesc micile ei frumuseti pe care ea le iubeste foarte mult. Atunci cand se taie copacii nu exista mila pentru ca daca ar fi avut mila, si-ar fi imaginat durerea padurii si ar compara-o cu cea a unei mame si si-ar da seama de rautatea facuta.... Nu fiti indiferenti cu padurile deoarece ele sunt ca o a doua familie a noastra".
Sau iata parerea unei fete din Botosani, Roxana: "Padurile din toata lumea sunt distruse tot mai mult din cauza razboaielor,a poluarii si a defrisarilor, ca si cum nu s-ar cunoaste importanta acestora pentru noi: constituie sursa noastra de oxigen, impiedica alunecarile de teren radacinile copacilor sustinand solul, retin praful care s-ar putea abate asupra oraselor, si nu in ultimul rand, reprezinta un loc in care ne putem odihni .... Copiii ar putea face multe lucruri pentru a putea salva aceste minunatii pe care le-a oferit natura ... ei ar putea sa construiasca niste sere enorme, macar 15 in fiecare tara, in care sa fie plantati foarte multi copaci. In aceste sere , copacii ar putea creste mult mai repede si mult mai mari, iar cand va fi nevoie de lemn, acesta va fi luat de la copacii de aici si astfel nu vor mai fi necesare defrisarile".
Sau Paul din Focsani, Judetul Vrancea ne spune "Planul meu de salvare a lumii : planul meu reprezinta ceva rar intalnit in lumea noastra: munca in echipa; asta inseamna ca trebuie sa ne organizam in scopul salvarii naturii."
Iar Andrei ne scrie "Ploi mari pe terenuri defrisate produc alunecari de teren, inundatii mari, gospodarii, gradini si culturi agricole distruse. Daca oamenii mari nu vor sa inteleaga acest lucru, atunci noi, copiii, haideti sa o salvam! Cum? Foarte simplu. Sa pastram igiena padurii adica sa adunam gunoaiele de pe jos, sa curatam copacii de uscaturi, sa vorbim cu oamenii si sa-i rugam sa nu mai taie multi copaci."
Asociaþia "Organizatia Salvati Copiii - Filiala Bucuresti" a selectat in plus doi copii care se vor alatura aventurii si vor participa la tabara. Ca o oferta speciala pentru abonatii UPC, primii 70 de copii care au trimis lucrarile lor la centrele UPC vor primi un premiu Jetix.
Lista celor 22 de castigatori ai marelui premiu – participarea in tabara la munte, va fi afisata pe www.jetix.ro sau www.upc.ro incepand cu aceasta saptamana.