Noul an scolar va incepe pe 12 septembrie. Ministrul Educatiei impreuna cu Ministerul Sanatatii au emis un ordin comun pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ordinul nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 a fost deja publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
Multi parinti care au copii cu probleme medicale se tem sa isi trimita micutii la ore, in format fizic. Un avocat a explicat pentru adevarul.ro ce se poate intampla daca acestia refuza sa isi lase copiii la scoala de teama infectarii cu noul coronavirus.
Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, trebuie avute in vedere scenariile de functionare a scolilor. Potrivit ordinului amintit, consiliul de administratie al unitatii de invatamant propune inspectoratului scolar judetean aplicarea scenariului de organizare si desfasurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidentei cumulate la nivelul localitatii.
a) Scenariul 1 se aplica atunci cand incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica sau egala cu 1/1000 de locuitori si presupune participarea zilnica la cursuri a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant;
b) Scenariul 2 se aplica atunci cand incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica sau egala cu 3/1000 de locuitori si presupune participarea zilnica in sistem fata in fata a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, a XIII-a si a celor din anii terminali din invatamantul profesional si postliceal.
Pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu cursurile se vor desfasura online;
c) Scenariul 3 se aplica atunci cand incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000 locuitori si presupune participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar. Elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri in sistem online.
„Indiferent de scenariul in care se desfasoara activitatea in unitatea de invatamant, prescolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunorepresiv sau alte afectiuni cronice pot fi scutiti de prezenta fizica la scoala. Pentru scutire va fi nevoie de avizul si recomandarile specifice ale medicului curant, precum si de acordul scris al parintilor”, a explicat Alina Tiocan, avocat Iordachescu & Asociatii. De asemenea, prescolarii sau elevii care locuiesc impreuna cu o persoana care face parte dintr-o grupa de risc, dupa o evaluare medicala a persoanei respective, pot sa nu se prezinte fizic la scoala, la recomandarea medicului curant si cu acordul parintilor sau reprezentantului legal.
„Parintii au obligatia de a anunta unitatea de invatamant cu privire la absenta elevului in urmatoarele situatii: elevul prezinta simptome specifice infectarii cu virusul SARS-CoV-2; elevul a fost diagnosticat cu virusul SARS-CoV-2; elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 si se afla in carantina. De asemenea, parintii sunt incurajati sa monitorizeze starea de sanatate a copiilor si sa actioneze responsabil”, continua avocatul Alina Tiocan. Din aspectele prezentate rezulta ca in instituirea acestor reguli au fost deja avute in vedere situatiile care pot prezenta risc de infectare, astfel incat parintii sa urmeze criterii bine stabilite pentru a refuza trimiterea la scoala a copiilor, respectiv atunci cand situatiile indicate sunt incidente, in functie de rata de infectare sau de situatia medicala specifica fiecarei familii. Atunci insa cand nu se afla in situatiile/scenariile de exceptie reglementate, parintii vor fi obligati sa respecte programul de invatamant specific fiecarei scoli, in scopul recunoasterii absolvirii cursurilor de invatamant de catre copiii lor.