Copiii care nu fac grupa mare de la gradinita vor fi primiti la scoala

/ / Modificat: 2020-08-14
Copiii care nu fac grupa mare de la gradinita vor fi primiti la scoala

Grupa mare la gradinita va deveni obligatorie din aceasta toamna. Multi parinti au fost ingrijorati dupa acest anunt ca micutii lor nu vor mai fi primiti la scoala daca nu urmeaza cursurile de la grupa mare. 

In cadrul unui interviu pentru edupedu.ro, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei, Luminita Barcari, a revenit cu lamuriri asupra acestui subiect. 

Aceasta a declarat ca  “prevederea accentueaza importanta frecventarii gradinitei” si a mai spus ca “Ministerul Educatiei nu are in vedere sanctiuni pentru nerespectarea ei”, dar ca institutia va elabora o metodologie de aplicare a legii care prevede obligativitatea grupei mari de la gradinita.

“Conform prevederilor Legii nr.56/2019, pentru modificarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, “…Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030”.

Practic, prevederea doreste sa accentueze, in primul rand, importanta frecventarii gradinitei, ca parte a invatamantului obligatoriu si, mai mult, sa implice autoritatile publice locale in asigurarea conditiilor (spatii, personal) pentru cuprinderea, intr-un mod etapizat, a tuturor copiilor prescolari in invatamantul prescolar, ca o garantie a asigurarii de sanse egale de dezvoltare, de suport educational specializat, in raport cu varsta si interesele acestora si, implicit, a integrarii scolare si sociale optime.

In acest context, precizam ca Ministerul Educatiei si Cercetarii nu are in vedere sanctiunile pentru nerespectarea acestei prevederi legale ci, dimpotriva, respectarea interesului superior al copilului, a dreptului la o educatie de calitate si, evident, respectarea principiului participarii si responsabilitatii parintilor, mentionat in Art.3, lit.q din Legea educatiei nationale nr.1/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru anul scolar 2021-2022, Ministerul Educatiei si Cercetarii, tinand cont de dreptul la educatie al fiecarui copil/elev si de diversitatea situatiilor cu care se pot confrunta acestia, va stabili, prin metodologia specifica, elaborata si promovata anual, modul in care vor fi aplicate prevederile Legii nr.56/2019 pentru modificarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Sursa: edupedu.ro 

Articole recomandate

Citeste si despre