Copiii cu varste de pana la 18 ani vor primi alocatia de stat chiar daca nu frecventeaza cursurile obligatorii, a anuntat ministrul muncii Gheorghe Barbu.
Copiii cu varste de pana la 18 ani vor primi alocatia de stat chiar daca nu frecventeaza cursurile obligatorii, a anuntat ministrul muncii Gheorghe Barbu.
El a declarat ca guvernul a decis modificarea legii, in sedinta de miercuri deoarece Curtea Constitutionala a emis o decizie, in martie 2006, potrivit careia conditionarea acordarii alocatiei de stat pentru copiii de varsta scolara de frecventarea cursurilor obligatorii este neconstitutionala.
Potrivit noilor reglementari, in situatia in care tinerii urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, alocatia de stat se va acorda pana la terminarea acestora. Tinerii din invatamantul liceal sau profesional care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta anul scolar din motive de sanatate.
Alocatia nu se plateste copiilor care se afla in institutii de ocrotire ori asistenta sociala sau in institutii de invatamant care asigura intretinerea completa.
Potrivit MMPS, fata de actualii beneficiari, alocatia se va acorda pentru 10.000 copii inscrisi la scolile particulare care nu se afla in evidenta Comisiei Nationale de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar, sau care au implinit 16 ani si nu mai urmeaza nici o forma de invatamant. Pentru 2006 efortul bugetar suplimentar pentru plata alocatiei de stat este de circa 1,5 milioane lei noi.
Prin actul normativ adoptat s-a extins categoria de persoane care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatie.
Potrivit noii reglementari, in plus fata de persoanele care beneficiau pana acum de concediu de maternitate si indemnizatie, vor mai avea aceste drepturi persoanele care au nascut inainte de 1 ianuarie 2006, care se aflau in concediu de maternitate si nu primeau indemnizatia si care, dupa incheierea acestei perioade, ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului.
De asemenea, vor primi concediul pentru cresterea copilului si indemnizatie persoanele care au ramas insarcinate pana la 31 decembrie 2005 inclusiv si care realizeaza in sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin 10 luni, in ultimul an anterior nasterii copilului.
Actul normativ include pe lista celor care vor beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului persoanele care au lucrat cu contract de munca in strainatate si pot dovedi acest lucru si persoane care au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul.
Persoanele care si-au intrerupt activitatea la initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, persoanele care au statut de avocat, precum si cele care se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizate conform legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau trecerii in somaj vor avea dreptul la concediul pentru cresterea copilului si indemnizatie.
Totodata, vor beneficia de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatie cei care nu au cerut acordarea indemnizatiei, desi ar fi fost indreptatite sa beneficieze si persoanele care au beneficiat de pensii de invaliditate.
Ministrul Muncii a afirmat ca in prezent beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului aproximativ 185.000 de persoane, comparativ cu 150.000 de persoane cate beneficiau la mijlocul anului trecut.
Rompres
15 Iunie 2006