A trecut Ziua Internationala a Copilului, s-au incheiat festivitatile, iar cei mici s-au intors la scoala dupa ziua de vacanta. Insa in Romania traiesc peste 2000 de copii despre a caror existenta nici statul nu stia, iar numarul lor ar putea fi mult mai mare. Raluca Turcan, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a furnizat cifrele oficiale care arata o realitate crunta.
"Am identificat copii fara CNP in Romania de astazi. Am identificat, intr-o campanie de o luna, aproximativ 2500 de copii care erau exclusi, practic, din sistemul educational. Am mai gasit sute de copii care se aflau intr-o stare avansata de boala si care nu aveau acces la asistenta medicala", a declarat Raluca Turcan, la lansarea lucrarilor pentru Programul National de Suport destinat copiilor in contextul pandemiei Covid-19.
Ce inseamna un copil fara CNP
Copiii fara CNP, nedeclarati la nastere, sunt copii, practic, invizibili pentru statul roman. In lipsa unui certificat de nastere, acestia nu primesc alocatie, nu pot avea acces la educatie si asistenta medicala, pentru ca nu sunt inregistrati, practic, nicaieri. Concret, ei nu au nicio sansa de integrare sociala.
Programul National "Din grija pentru copii" are ca tinta copiii afectati de pandemie.
"Pandemia ne-a afectat pe toti, dar probabil cei mai afectati au fost copiii. Cred cu tarie ca implicarea prim ministrului, coordonarea celor mai importante institutii ale statului, experienta profesionistilor si atragerea tuturor celor care pot sa sprijine binele copiilor reprezinta esenta reusitei oricarui program. Acesta este un program dedicat special copiilor afectati de pandemie. Daca e sa facem o radiografie, cei mai afectati sunt cei din familii vulnerabile. De asemenea, deopotriva afectati sunt si cei cu parinti plecati la munca in strainatate, sunt copiii care, din diferite motive, nu au suportul necesar al familiilor", spune Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a precizat ca programul are trei paliere de actiune: serviciile integrate, persoanele care asigura asistenta sociala si finantarea.
Dintre toti asistentii sociali din Romania, doar 80% au studii superioare si dintre acestia doar 30% au experienta si educatie pe asistenta sociala.
Primul pas al programului ce vizeaza restructurarea sistemului de asistenta sociala pentru copii a fost diagnoza completa si complexa a acestuia.
Este vital sa intelegi cui te adresezi si cum poti sa te adresezi cel mai bine. Am facut acea diagnoza pornind de la beneficiarii de ajutor social, am radiografiat profilul persoanelor vulnerabile din Romania. Si nu poti sa nu te intrebi cum poate statul sa se considere puternic si civilizat si sa nu incerce sa-i ajute pe cei care sunt in situatii disperate.
Raluca Turcan a subliniat ca Programul National "Din grija pentru copii" reprezinta un model de servicii integrate pe care ar trebui sa il urmeze si sistemul de asistenta sociala din Romania. Despre finantarea programului de ajutorare a copiilor vulnerabili, ministrul a subliniat ca aceasta ar putea fi asigurata prin Planul National de Redresare si Rezilienta: "Avem si componenta de infrastructura sociala pentru copii, pentru ca multi copii din zonele defavorizate isi gasesc in scoala un sprijin pentru a iesi din mediile vulnerabile. Constructia unor centre de zi si servicii de zi, prin care copiii sa primeasca suport, reprezinta un mare progres. Avem in PNRR 50 de milioane de euro pentru infrastructura sociala pentru copii aflati in stare de vulnerabilitate".
Foto: Facebook/Ministerul Muncii si Protectiei Sociale