Copil cu sindromul Down, exclus de la serbarea de final de an, la o gradinita din Gorj

/ / Modificat: 2024-06-21
Copil cu sindromul Down, exclus de la serbarea de final de an, la o gradinita din Gorj

Ancheta la o gradinita din Gorj, dupa ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook ca fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

Incidentul a avut loc la Gradinita cu Program Prelungit Novaci, la grupa mare. Conform celor relatate de mama baiatului, colegii sai de grupa ar fi primit, odata cu rolurile din serbare, si tipul de costume pe care trebuie sa-l aiba, insa fiul ei nu.

„Cam asa s-a tinut serbarea la gradinita cu program prelungit Novaci, grupa mare!!! Singurul copilas necostumat pentru serbare a fost Vladimir, pe ce motiv, nu stiu, dar banuiesc! Domnisoarele educatoare nu au avut buna placere sa imi spuna si mie cum sa-l imbrac pe copil, potrivit pentru serbare! Cand le-am intrebat, mi s-a raspuns asa, mai de sus, ca puteam sa-l imbrac si eu, adica ceva de genul tot eu sunt vinovata ca ceilalti parinti au primit in ghiozdanele copilasilor rolurile si cum sa-i imbrace, numai noi, nu!!! Sincer, am ramas cu un gust amar despre ce s-a intamplat astazi, adica pe mine ca mama m-a durut, dar asta nu ramane asa, ca nu e ok!", este mesajul postat de mama, alaturi de o fotografie de la serbare, unde baiatul ei este singurul copil necostumat.

Inspectoratul Scolar Judetean Gorj a declarat ca a fost primita o sesizare si ca s-a demarat o ancheta. Pe de alta parte, reprezentantii institutiei sustin ca este vorba de o problema de comunicare, scrie Adevarul.

„Nu au fost niciodata probleme la grupe, este un copil foarte, foarte cuminte. Cred ca a fost doar o simpla problema de comunicare”, a raspuns directorul scolii.

Educatoarele spun ca situatia ar fi cu totul alta fata de ce a povestit mama copilului pe retelele de socializare

Educatoarele spun ca situatia ar fi cu totul alta fata de ce a povestiti mama lui Vladimir pe retelele de socializare si ca nu ar fi prima data cand au probleme cu femeia. Imaginea postata de mama copilului, spun educatoarele, ar fi fost facuta inainte si nu in timpul serbarii. Mai mult, acestea spun ca femeia l-a luat pe copil si au plecat inainte ca serbarea sa inceapa si ca nici macar directoarea gradinitei nu a convins-o sa ramana.

„Fac aceasta postare ca replica la ce a scris aceasta mamica pe Facebook despre noi. Vreau sa precizez faptul ca toti copilasii au primit roluri, inclusiv Vladimir, pe care le-am pus in ghiozdanel, dupa care am anuntat printr-un mesaj pe grupul de parinti ca rolurile au fost distribuite copiilor si sa gaseasca costume potrivite fiecarui personaj.

Numai ca mamica sustine ca la copilul ei nu i s-a dat niciun rol si a asteptat pana in ziua cu serbarea sa vina sa faca scandal in fata tuturor ca cel mic de ce nu are costum si poezie in loc sa vina sa ne intrebe ce s-a intamplat cu poezia lui care probabil a cazut pe undeva cand acesta a umblat in ghiozdanel, fapt care s-a intamplat si cu o alta fetita, dar mama a venit si ne-a spus si am rezolvat imediat problema, dandu-i din nou poezia.

Acest copil special este unul dintre cei mai cuminti copii, e linistit, a fost integrat la toate activitatile noastre, ii dadeam in fiecare zi sa manance in gurita deoarece din pacate el nu poate singur.

Datorita faptului ca cel mic nu poate sa vorbeasca, i-am dat o poezioara scurta de 4 versuri pe care aveam de gand sa o spunem impreuna si totodata era inclus si la dansul de la finalul serbarii unde trebuia sa danseze cu Adelina, colega mea, deoarece avem un numar impar de copii asa cum s-a intamplat si la serbarea de Craciun.

Cu aceasta mamica am avut numai probleme din cauza ca am indraznit sa ii spunem cu ceva timp in urma sa respecte si ea anumite reguli ca toti ceilalti parinti, adica sa incerce sa il aduca pe cel mic mai devreme de ora 10, sa nu mai intre incaltata in clasa, ne-a batut apropouri cum ca sa ii taiem noi unghitele la cel mic deoarece la ea nu sta si multe alte lucruri care nu tin de noi.

Din acest motiv, doamna a asteptat sa creeze tot acest scandal denigrandu-ne si spunand ca l-am exclus pe cel mic. Poza pe care ea a postat-o nu este de la serbare, ci dinaintea acesteia unde copilasii asteptau cuminti pe scaunele sa termine grupa care a avut serbare inaintea noastra, ca dupa aceea si noi sa intram in clasa respectiva unde s-a tinut serbarea, unde copilul nu a fost marginalizat, ci a fost asezat intre ceilalti copii, dar cand am intrat in sala unde s-a tinut sceneta, doamna a venit direct in fata parintilor spunand in gura mare ca cel mic nu a primit rol, si ca nu are de ce sa stea la serbare. L-a luat de manuta si a plecat. Doamna director s-a dus dupa aceasta, rugand-o sa ramana la serbare, dar nu a fost cale de intelegere.

Am muncit foarte mult pentru aceasta serbare de final de promotie sa se termine asa. Numai cine lucreaza in domeniu stie ce inseamna sa lucrezi cu peste 20 de copii zilnic si cata grija implica asta. Dar e mai usor sa faci rau”, suna postarea uneia dintre educatoare.

Mama lui Vladimir a raspus imediat la acest mesaj, spunand ca educatoarele mint si ca in ghiozdanul baiatului nu a existat nicio poezie:

„Doamnelor educatoare, nici nu stiu cum sa incep... va pot spune un singur lucru, puteati sa dati replica la ce am scris eu, dar nu mintind!!! In ghiozdanul copilului meu nu ati pus voi NICIODATA acele 4 versuri pe care sa le spuneti voi!!! Ati stat cam mult sa judecati problema asta, trebuia ieri sa-mi spuneti ca s-a produs o incurcatura si ca Vladimir a pierdut biletelul. Copilul meu niciodata nu a desfacut ghiozdanelul, asa ca minciunile astea erau crezut poate atunci, la serbare, cand v-am intrebat, nu dupa 24 de ore! O sa atasez si filmarea cand dumneavoastra imi spuneti ca puteam si eu sa-l costume cumva. De ce nu ati spus atunci ca l-ati pus in ghiozdan ca l-a pierdut Vladimir?

In alta ordine de idei,eu nu contest grija dumneavoastra pentru ceilalti copilasi, eu am vorbit strict de copilul meu! Si aberatiile alea cu taiatul unghiilor, le-am discutat in privat, ati inteles atunci, acum vad ca incepeti iar!!!

Imi cer scuze ca am promis unor oameni care au vrut sa va ajute ca inchei aceste postari, dar o sa mergem cat de departe se poate, sa vedem cat tin pilele dumneavoastra!”, a scris mamica.

Inspectoratul scolar face acum o ancheta in presupusul caz de discriminare.

  • Surse: adevarul.ro, observatornews.ro, stirileprotv.ro
  • Foto: Facebook 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii sindrom Down Sindrom Down

Articole recomandate

Citeste si despre