Parintii unui baietel din Pitesti au trecut prin momente de groaza cand, la sfarsitul unei zile obisnuite, au descoperit ca fiul lor disparuse pur si simplu de la gradinita. Nimeni nu si-a dat seama ca lipsea, iar panica a cuprins intreaga familie. Mama, aflandu-se la munca, a primit vestea socanta de la sotul ei, care urma sa-l ia pe micut de la gradinita.
„Cand l-am sunat, mi-a spus: S-a intamplat o nenorocire, copilul nu este in gradinita”, povesteste Adelina, mama baiatului.
„El deja alerga pe strazi sa il caute. A durat cam 45 de minute pe ceas. Timp in care eu am sunat la politie, la spitale, sa vad daca... Mi-am imaginat ce e mai rau”, adauga Adelina, cu lacrimi in ochi.
Tatal, Mihai, a spus ca educatoarea a realizat ca Damian nu mai era acolo atunci cand a venit sa il ia.
„Ii spun: 'unde e Damian? Si ea imi spune: pai nu este aici? Nu e aici. Unde e Damian?' Si deja m-am alarmat. Nu l-am gasit nici in clasa. Nici la baie, nicaieri in gradinita. M-am dus in parc. Nu era nici acolo. Atunci m-a luat panica. Am tipat pe acolo, sa se uite pe camere, sa vina cineva”, povesteste Mihai.
Ingrijorati, parintii, angajatii gradinitei si parintii altor copii au inceput sa caute prin tot cartierul.
„I s-a spus prima data: 'Haideti ca poate este la baie, haideti ca poate este in alta clasa, s-a ascuns sau poate este undeva in incinta gradinitei. Este cumplit pentru mine', adauga Adelina, mama baiatului.
Dupa aceste momente de panica, au sunat la 112 si au aflat ca Damian se afla in siguranta la o sectie de politie.
„Politistii au fost sesizati de catre o persoana cu privire la faptul ca in zona unei unitati de invatamant prescolar a fost gasit un copil minor care era dezorientat. Copilul a fost predat tatalui sau. Mama copilului a formulat o sesizare in urma careia se efectueaza cercetari", informeaza Florin Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Arges.
Potrivit tatalui, Damian a reusit sa paraseasca gradinita atunci cand educatoarea i-a facut semn sa se grabeasca, iar usa s-a deschis cu usurinta.
„Ar fi iesit din gradinita cand doamna l-a imbracat ca sa il grabeasca si el se uita dupa mine, el a iesit cand ea statea de vorba cu cineva. Usa se deschide foarte usor. L-a observat o doamna, care l-a trecut strada. El i-a spus ca il cauta pe tati”, spune Mihai Goga.
In urma acestui incident, parintii au depus plangere la Politie, iar ingrijitoarea care ar fi trebuit sa supravegheze copilul a fost mutata pe un alt post.
„Au spus ca se vor lua masuri, dar deocamdata a fost primit doar un avertisment. Doamna ingrijitoare este la a doua abatere. Pentru noi, ca parinti, este foarte greu sa stim ca un avertisment, atat valoreaza copilul nostru. Baiatul este bine. Nu constientizeaza gravitatea situatiei, dar stie ca a facut un lucru gresit”, spune mama.
Conducerea gradinitei nu a facut declaratii pana in acest moment, iar dupa acest incident socant, parintii lui Damian au decis sa-l mute pe micut la o alta gradinita pentru siguranta lui.
Ce inseamna siguranta copiilor in gradinite?
Acest incident subliniaza importanta implementarii unor proceduri de siguranta stricte in gradinite. Parintii trebuie sa fie constienti de riscurile la care pot fi expusi copiii lor, chiar si intr-un mediu care ar trebui sa fie sigur si protejat. Este esential ca parintii sa discute cu personalul gradinitei despre masurile de siguranta si sa se asigure ca acestia respecta protocoalele de protectie. De asemenea, este important ca parintii sa fie vigilenti si sa monitorizeze cu atentie siguranta copiilor lor, mai ales in acele momente cand se afla in afacerea unei alte persoane.
Cum ii putem proteja pe copii ?
Pentru a proteja copiii, parintii trebuie sa inteleaga ce proceduri sunt implementate in gradinita si sa aiba incredere ca personalul educațional isi face treaba cu responsabilitate.
In acest sens, iata cateva masuri pe care parintii le pot lua pentru a proteja siguranta copiilor lor:
- Comunicarea cu personalul gradinitei: Parintii trebuie sa aiba discutii clare si deschise cu educatoarele si ingrijitoarele despre masurile de siguranta. Este important ca parintii sa stie cum sunt protejati copiii si ce proceduri de urgenta sunt puse in aplicare.
- Vizite periodice la gradinita: Mergand ocazional la gradinita si observand cum se desfasoara activitatile, parintii pot observa eventualele lacune in siguranta si pot discuta acest lucru cu personalul.
- Stabilirea unui program clar: Asigurarea ca programul de preluare a copilului este clar si ca fiecare cadru didactic stie exact ce responsabilitati are poate ajuta la evitarea unor incidente nefericite.
- Educatia copiilor: Pe langa masurile de siguranta luate de educatori, parintii pot invata copiii sa fie atenti si sa le spuna cuiva de incredere daca simt ca sunt in pericol sau daca sunt intr-o situatie riscanta.
Siguranta copiilor este o prioritate absoluta, iar acest incident subliniaza nevoia de a fi mereu vigilent si implicat in protejarea celor mici. Parintii trebuie sa colaboreze activ cu personalul gradinitei si sa se asigure ca exista masuri clare si eficiente pentru prevenirea unor evenimente tragice.
- Sursa:observatornews.ro
- Foto: Freepik