Un pusti de 11 ani din Romania a devenit celebru in intreaga lume datorita abilitatilor sale, care l-au ajutat sa detina in prezent doua recorduri mondiale.
Nu o data s-a intamplat ca un copil din Romania sa reuseasca sa surprinda planeta cu ingeniozitatea sa. Ianis Chele are doar 11 ani, dar este detinatorul a doua recorduri mondiale, gratie inteligentei si maiestriei cu care isi exercita o pasiune uitata de multi dintre copiii din ziua de azi.
Cum a devenit Ianis Chele cunoscut in toata lumea
Ianis are 11 ani si este un motiv de mandrie pentru toata Romania. El a stabilit, la varsta sa frageda, doua recorduri mondiale, dupa ce a devenit foarte bun la rezolvarea cubului Rubik.
Toata lumea stie cuburile cu fiecare fateta de o alta culoare, care se amesteca si trebuie rezolvate. Cei mai multi dintre noi reusim sa facem cu usurinta o fata, doua, poate chiar trei, dar de aici incolo lucrurile se complica. Ianis a facut o pasiune pentru aceste cuburi si a devenit din ce in ce mai bun si mai rapid la rezolvarea lor.
Ianis Chele a obtinut, doar in 2021, 12 medalii la concursuri la care a participat in Polonia, Belgia, Bulgaria sau Estonia. Ai zice ca se joaca de o viata cu cubul Rubik, dar si-a descoperit acesta pasiune de numai doi ani, cand a primit o astfel de jucarie de la bunica sa. A fost dragoste la prima vedere si, dupa ce s-a antrenat ceva timp, a ajuns sa rezolve cubul 3x3 in mai putin de 8 secunde. A deprins tainele rezolvarii acestui joc si cu ajutorul tehnologiei, dar doar ambitia l-a transformat intr-un adevarat virutoz.
Cum a inceput povestea lui Ianis Chele
Cubul de la bunica nu a fost primul sau cub Rubik. "Cred ca in 2016 am avut doua cuburi si le-am pierdut. Nu reuseam sa le rezolv. Apoi am primit al treilea cub, in septembrie 2019, de ziua mea. Nu prea ii dadeam atentie, pur si simplu il aveam acolo, pe birou, si ziceam ca intr-o zi o sa-l rezolv. Am descoperit o aplicatie speciala care te ajuta sa il rezolvi, dar nu era destul, trebuia sa invat eu, pur si simplu, sa il rezolv".
Este vorba despre algoritmi matematici? Da! Sunt acestia suficienti? Cu siguranta nu; pentru ca tehnica si intuitia sunt si ele indispensabile.
"E nevoie de multi algoritmi si putina intuitie sa construiesti un plus, plusul alb de obicei. Apoi construiti colturile ca sa aveti un strat, apoi se fixeaza centrele si muchiile, apoi se rezolva pe rand fiecare muchie, astfel incat sa se potriveasca intre cele doua centre".
FOTO: Captura video / Antena 3