Doctorul si preotul, in slujba bolnavilor

/ / Modificat: 2007-04-02
Doctorul si preotul, in slujba bolnavilor





 

Medicul "repara" trupul. Dumnezeu insufla viata. Credinta atat in divinitate, cat si in medic este cel mai bun medicament. Credinta in Dumnezeu este medicatia sufleteasca alaturi de care medicatia chimica prescrisa de specialist contribuie la alinarea suferintelor. Cand bolnavul si medicul sunt credinciosi au o cale in plus de comunicare, asa incat relatia dintre cei doi devine mai deschisa, mai sincera.

Ce inseamna credinta pentru un chirurg care opereaza aproape zilnic tumori maligne la copii? Prof. dr Ion Basca, seful clinicii de chirurgie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Gr. Alexandrescu", marturiseste ca mai ales cand are un caz grav, atat el, cat si echipa sa spun: "Doamne ajuta!". "Chiar daca nu avem timp sa mai intram intr-o biserica nu inseamna ca nu avem credinta. Credinta e in noi", spune prof. dr Basca.

"De nenumarate ori ne confruntam cu cazuri foarte grave in care am facut tot ceea ce stiinta ne-a pus la dispozitie, iar bolnavul evolueaza intr-o directie in care foarte multi ii pun eticheta ca nu mai poate fi salvat. Eu nu pot sa parasesc bolnavul aflat in dificultate si de multe ori am avut chiar uimirea, inaintea de a simti satisfactia, ca bolnavul meu la un moment dat incepe sa isi revina si sa mearga bine, desi nu am putut sa ii fac nimic in plus.

Atunci sunt fericit si imi dau seama ca parca a venit ceva din interiorul lui care l-a ajutat", adauga chirurgul. Un lucru foarte important, mai ales pentru chirurgii de copii, arata prof. dr Ion Basca, este sa nu uite de sufletul bolnavului, care vine de la Dumnezeu.

Andrada Floria, Steluta Indrei

Jurnalul National

02 Aprilie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre