Alimentatia copiilor, inca de la intrarea in etapa diversificarii, este o adevarata provocare pentru parinti. Cei mici au nevoie de diversitate si de nutrienti deopotriva, iar parintii au nevoie de cunostinte elementare si de creativitate pentru a-i determina pe pitici sa manance nu doar ce pare bun, ci si ce este bun. Doua mame din Bucuresti, Laura Herman si Irina Pache, au demarat un proiect menit sa vina in ajutorul parintilor cu meniuri potrivite pentru copii pentru fiecare masa a zilei: un Ghid pentru mese sanatoase extrem de util mai ales cand esti parinte "incepator" sau cand ai acasa un mic mofturos, greu de convins sa isi manance legumele sau sa respecte ora mesei.
Cine te indruma pe calea alimentatiei sanatoase pentru copii
Ca parinte, "devorezi" probabil o multime de articole despre nutritie si despre ce si cum sa le servesti copiilor la masa. Insa la un moment dat devine dificil sa sintetizezi si sa pui laolalata informatiile cu adevarat utile care iti parvin pe toate caile de comunicare posibile, online sau offline.
O bunica iti va da sfaturi culinare care poate nu mai sunt cele mai potrivite in zilele noastre. O prietena iti va oferi sugestii care, chiar daca au functionat la copilul ei, s-ar putea sa nu se aplice si in cazul micutului tau. Un nutritionist iti poate oferi variante care fie ti se par prea costisitoare, fie destul de greu de inteles si aplicat.
Laura Herman si Irina Pache, doua mame preocupate de alimenttia sanatoasa a copiilor, dar si de alte resurse educationale, au demarat impreuna un proiect menit sa iti vina in ajutor in bucatarie si la ora meselor celor mici. Resurse Parinti este mai mult decat un site despre alimentatia si educatia copiilor si a parintilor; este o comunitate in spatele careia se afla mame cu experienta, interesate de parenting, mancare sanatoasa si de tot ce tine de "parinteala" si copilarit.
Laura Herman este mama a doua fete care sunt cea mai mare bucurie a sa si vede parentingul ca pe un proces in care copiii se educa deopotriva cu parintii, care au nevoie sa iasa din vechile tipare, care nu mai sunt functionale suta la suta in "era" noastra. Resurse Parinti a fost fondat ca o comunitate menita sa aduca in Romania metode alternative de invatare, care sa ajute la dezvoltarea copiilor si a familiilor, in general.
Irina Pache a fost atrasa imediat de proiectul Laurei. Cu o cariera in invatamantul primar si prescolar, de cand a devenit mamica, in 2017, a decis sa isi foloseasca timpul si experienta in proiecte educationale care sa ii permita, totodata, sa fie mereu aproape de fetita sa. Educatia copiilor a ramas pasiunea sa principala si toate demersurile sale au o singura filosofie: aceea ca fiecare copil este unic si ca trebuie cucerit pentru a invata si a se dezvolta, pentru a deveni fericit si bogat in interior, nu doar pentru a avea rezultate bune la invatatura.
De ce ai nevoie, ca parinte, de un ghid pentru mesele copilului
A hrani un copil nu este o operatie pe creier, ar spune unii. Insa, de fapt, este chiar mai mult decat atat. De alimentatia corecta depinde intreaga dezvoltare a celor mici, inca de la primele alimente solide pe care incep sa le primeasca, pana la felul in care le combini, mai tarziu. Vitaminele, mineralele, proteinele, carbohidratii, toti contribuie la felul in care se dezvolta creierul si celelalte organe ale copilului si chiar si starea lui de spirit.
Meniurile copiilor nu trebuie sa fie demne de un restaurant cu pretentii, ci potrivite pentru varsta lor, si consistente nu ca volum, ci ca nutrienti, in functie de preocuparile pe care le au, de starea lor generala de sanatate. Echilibrul trebuie sa fie cuvantul cheie atunci cand alcatuiesti un meniu pentru cei mai mici membri ai familiei, chiar si atunci cand piticii au alimente preferate si alimente pe care nu le vor in farfurie nici in ruptul capului. Diversitatea este si ea foarte importanta pentru ca este stiut faptul ca un copil se plictiseste repede, iar daca ajungi sa il fortezi sa manance ceva efectul va fi cu siguranta invers decat cel dorit.
Foamea este cel mai bun bucatar
Nu vorbim, desigur, despre a infometa copiii deliberat, pentru ca apoi sa manance orice le punem pe masa, ci despre un principiu foarte simplu: nu forta copilul sa manance, pentru ca s-ar putea sa nu simta nevoia sa o faca. Toti copiii au perioade in care mananca mult mai putin decat li se pare normal parintilor, insa putini adulti se gandesc ca este, poate, ceva normal. Inainte de a te ingrijora si a indopa copilul impotriva vointei sale, riscand sa ii creezi probleme de alimentatie pe termen lung, poate ca ar fi mai bine sa astepti sa vezi cum se comporta atunci cand, instinctiv, incepe sa simta foamea.
Ghidul pentru mese sanatoase iti ofera sfaturi si alternative de meniuri pentru copii, chiar si pentru cei mofturosi, dar si pentru gustarile pe care le oferi celor mici, uneori ca un compromis, pentru a te asigura ca totusi mananca ceva.
Ce inseamna o masa sanatoasa
Valoarea nutritionala este criteriul cel mai important pe care trebuie sa il ai in vedere cand stabilesti ce mananca un copil. Sursa alimentelor este si ea importanta, dar si modul de preparare si programul de masa.
Multi copii prefera, poate, mancarea tip fast-food, atragatoare prin mod de prezentare si arome, insa, cu un ghid potrivit, cu inspiratie si urmand o serie de reguli elementare si usor de pus in aplicare, poti convinge copilul sa manance sanatos si bun.
Laura Herman si Irina Pache iubesc stilul de viata sanatos si au decis sa isi canalizeze experienta si creativitatea in scopul de a le veni in ajutor si altor mame.
Sa alcatuiesti meniuri simple si sanatoase pentru copii poate fi o provocare atunci cand timpul liber este limitat, insa Resurse Parinti iti ofera si retete, si idei de a combina felurile de mancare astfel incat micutul tau sa aiba parte de tot ce este mai bun cand se aseaza la masa. Tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi la blog si vei primi in schimb resurse care te vor ajuta sa ii oferi micutului tau experiente culinare dintre cele mai placute si mai sanatoase.