Pentru a pune capat urletelor micilor "bestii" din fata unei vitrine cu dulcuri sau a le calma atunci când cer imperativ sa li se cumpere un suc de fructe, majoritatea parintilor satisfac capriciile odraslelor, linistindu-se cu gândul ca produsele râvnite de copii chiar daca au in componenta lor E-uri, coloranti artificiali si aditivi au trecut testul de calitate de vreme ce au ajuns in comert, constata specialistii britanici, citati joi de BBC News Online.
Pentru a pune capat urletelor micilor "bestii" din fata unei vitrine cu dulcuri sau a le calma atunci când cer imperativ sa li se cumpere un suc de fructe, majoritatea parintilor satisfac capriciile odraslelor, linistindu-se cu gândul ca produsele râvnite de copii chiar daca au in componenta lor E-uri, coloranti artificiali si aditivi au trecut testul de calitate de vreme ce au ajuns in comert, constata specialistii britanici, citati joi de BBC News Online.
Specialistii atentioneaza insa ca produsele ajunse in comert sunt verificate doar din punct de vedere al indicelui de toxicitate a patru-cinci componenti. Nici o eticheta din lume nu mentioneaza ce influenta au ?aditivii? si ?colorantii naturali? din componenta produsului asupra comportamentului uman.
Investigatii recente efectuate de experti britanici arata ca atât colorantii artificiali, cât si conservantii din produsele alimentare duc la hiperactivitatea copiilor, facându-i greu controlabili.Nici functionarii de la Agentia britanica pentru standardele alimentare nu au ramas insensibili la aceste concluzii ingrijoratoare.
Teorii potrivit carora adaosurile artificiale din produsele alimentare influenteaza negativ comportamentul minorilor au fost vehiculate si inainte, insa abia acum oamenii de stiinta au reusit sa obtina dovezi convingatoare.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Southampton au cerut mai multor parinti sa tina sub observatie regimul alimentar si comportamentul odraslelor lor.
In timpul cercetarii, 227 de copii cu vârste intre 3 si 4 ani au fost monitorizati strict atât de medici, cât si de parinti. in prima saptamâna, micutilor li se administra hrana fara coloranti, timp in care organismul lor se purifica de ?vopseaua comestibila? stocata in organism anterior. in saptamâna a doua, unora dintre copii li s-a dat de baut suc ce continea 20 mg de coloranti alimentari si 45 ml de conservanti, aceasta reprezentând o cantitate mai mica decât cea din produsele aflate in comert. S-a constat ca acei copii care consumasera suc cu adaosuri artificiale erau excesiv de activi, cu o putere de concentrare precara si extrem de impulsivi. Colorantii alimentari influenteaza sistemul nervos, la fel ca unele medicamente, sustin oamenii de stiinta.
In urma acestor concluzii, specialistii britanici au demarat o campanie pentru interzicerea folosirii colorantilor alimentari la produsele pentru bebelusi. in opinia lor, hiperactivitatea este echivalenta cu o putere de concentrare precara, in zilele noastre aceasta fiind o boala. Medicii atentioneaza asupra sporirii de la an la an a copiilor diagnosticati cu ADHD (attention deficit hyperactivity disorder).
Un copil care sufera de acest sindrom sare, topaie, lovindu-se de pereti, transformând sala de clasa sau propria casa intr-o arena. Un altul nu poate citi sau memora tabla inmultirii sau se rataceste adeseori pe coridoarele scolii pentru ca incurca stânga cu dreapta. Un al treilea nu poate arunca sau prinde o minge si se impiedica la tot pasul, fiindu-i greu sa navigheze in spatiul inconjurator. Mai sunt apoi si copiii cu caderi nervoase si emotionale, care au deseori un comportament antisocial.ROMPRES
Rompres
25 august 2006