Ele sunt gemenele care i-au uimit pe medici. Copii ca ele apar o data la 2 milioane de nasteri

/ / Modificat: 2022-03-15
Ele sunt gemenele care i-au uimit pe medici. Copii ca ele apar o data la 2 milioane de nasteri

Se estimeaza ca la fiecare 10.000 de nasteri, 10 bebelusi se nasc cu sindromul Down. Pe de alta parte, din 1.000 de perechi de gemeni, doar 3 sunt identici. Probabilitatea sa se nasca gemeni identici si amandoi sa aiba sindromul Down este foarte scazuta, undeva la un caz din 2 milioane de nasteri. Aceste fetite adorabile sunt insa unul dintre cele 2 milioane de cazuri, iar povestea lor a ajuns sa fie cunoscuta pe internet.

Kennadi Rue si Mckenli Ackerman au venit pe lume pe 12 mai 2021, cu 6 saptamani inainte de termen. Au stat o luna la terapie intensiva, in incubatoare, pentru a creste in greutate si a putea sa respire singure, inainte sa fie externate si sa ajunga acasa.

Un caz la 2 milioane de nașteri

Mama lor, Savannah Combs, traieste in Florida si a explicat intr-un interviu ce le face atat de speciale pe micutele sale:

„Este foarte rar ceea ce au, dar au fost micile mele bijuterii. Se numesc gemene mono-di, ceea ce inseamna ca au avut fiecare propriul sac amniotic, dar au impartit aceeasi placenta, motiv pentru care sunt identice. Este ceva foarte rar, unde mai pui ca au si sindromul Down, este un caz la 2 milioane de nasteri”.

La acest tip de sarcini, copiii apar dupa ce zigotul sau ovulul fecundat se divizeaza pentru a crea doi embrioni. Aceasta divizare are loc intre ziua 4 si 7 dupa fecundare. Bebelusii impart aceeasi placenta, dar fiecare are propriul sac embrionar.

Sindromul Down este o afectiune genetica ce apare deoarece exista un cromozom 21 in plus, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele de Trisomia 21. Gradul de dizabilitate pe care il au persoanele cu sindromul Down este diferit, asa ca este foarte greu sa se determine cum se vor dezvolta copiii pe viitor.

„Le-as fi iubit oricum ar fi fost”

Mama a explicat ca a facut teste de sange de doua ori in timpul sarcinii, dar medicii nu au putut confirma ca bebelusii au probleme. Apoi i s-a sugerat o amniocenteza, dar a refuzat din cauza riscului de a provoca un avort spontan, pentru ca nu putea suporta gandul de a pierde unul dintre bebelusi sau chiar pe amandoi. „Mi le-am dorit si aveam de gand sa le iubesc indiferent cum ar fi fost”, a spus ea.

Fetitele sunt celebre pe retelele sociale, pentru ca mama lor se mandreste cu ele pe toate canalele. Micutele implinesc in curand un an, iar mama lor documenteaza toate etapele din dezvoltarea lor si le posteaza pe TikTok si Instagram. Micutele fac deja terapie ocupationala si kinetoterapie de doua ori pe saptamana, iar progresele pe care le fac sunt remarcabile, avand in vedere ca micutii cu sindromul Down au o dezvoltare mai lenta decat copiii sanatosi.

FOTO: Facebook

Articole recomandate

Citeste si despre