Din lipsa de spatii, municipalitatea a inghesuit unitatile pentru prescolari la parterul blocurilor.
Din lipsa de spatii, municipalitatea a inghesuit unitatile pentru prescolari la parterul blocurilor.
In ultimii doi ani, patru imobile din centrul Ploiestiului care gazduiau gradinite au fost retrocedate proprietarilor. Pentru ca municipalitatea nu a dispus de spatii necesare amenajarii altor unitati, copiii au fost repartizati la gradinitele de cartier, care au devenit astfel suprapopulate. Gradinita nr. 28 isi are sediul intr-un imobil revendicat si castigat de comunitatea evreiasca, pentru care Primaria Ploiesti plateste chirie. Aici sunt ingrijiti 100 de copii, un numar dublu fata de spatiul pe care il ofera. In criza de spatii, autoritatile locale au gasit o solutie de compromis: au mutat gradinite in apartamente, la parterul blocurilor.
"Am apelat la aceasta varianta deoarece trebuia sa rezolvam cererea mare de locuri din zona. Este o solutie de compromis pentru ca primaria intentioneaza sa construiasca doua sedii noi de gradinita in centrul orasului", ne-a declarat Alina Istratescu, seful serviciului de comunicare al Primariei Ploiesti. De cateva zile, parintii din cartierul Sud isi duc copiii la o gradinita nou-nouta, amenajata la parterul unui bloc recent construit de regionala CFR Calatori Bucuresti pentru angajatii sai. Este vorba despre
Parintii sunt fericiti ca isi lasa odraslele pe maini bune. "Daca nu se deschidea aceasta gradinita ar fi trebuit sa-mi las copilul in grija unei bone pentru ca nu-mi permit sa-l dau la o gradinita privata", spune Maria Florea, o mama care a scapat de aceasta grija. Locatarii blocului in care functioneaza gradinita au pareri impartite. Daca unii nu au nimic impotriva in a fi vecini cu prichindei cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani, altii cred ca acestia vor fi galagiosi, stricandu-le programul de odihna.
Gradinita a fost dotata cu mobilier nou, jucarii si un calculator la care copiii pot fi initiati in domeniul informaticii. "Imi place aici ca am cu cine sa ma joc", spune Ana Maria, o fetita de sase ani fericita ca poate evada, pentru cateva ore pe zi, din apartamentul in care locuieste impreuna cu bunicii ei. Potrivit statisticilor Inspectoratului Scolar Prahova, in judet functioneaza in prezent 394 de gradinite, doar 30 dintre acestea avand program prelungit.
Daca la gradinitele de stat nu mai sunt locuri, la cele particulare acestea costa intre 150 si 200 de euro pe luna. Pentru a atrage cat mai multi clienti, gradinitele particulare ofera servicii complexe, de la cursuri intensive de limbi straine, pana la lectii de arte martiale pentru micuti.
(Marius Nica)
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei
27 Februarie 2007