Greutatea copilului este influentata de sare, de aceea, reducerea cantitatii de sare din alimentatia copilului poate fi o cale rapida de controlare a greutatii, relateaza Reuters Health.
Cercetatorii britanici au descoperit ca acei copii care consumau mai putina sare si mai putine sucuri cu adaos de zahar, aveau sanse reduse de obezitate si hipertensiune.
Despre consumul sucurilor cu adaos de zahar, s-a demonstrat ca este direct legat de obezitate. Astfel, copii cu varste intre 4 si 18 ani, daca reduc la jumatate consumul de sare, inseamana ca reduc aportul caloric cu pana la 250 de calorii pe saptamana.
Cercetatorii au analizat datele unui studiu realizat pe un lot de aproximativ 2. 000 de copii, cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani. Dintre acestia, mai bine de 1.600 au avut inregistrari clare ale consumului zilnic cantarit de sare si fluide.
Cercetatorii au descoperit ca acei copii care consumau mai puna sare, consumau si mai putine lichide. Estiarile cercetatorilor au fost ca la fiecare gram de sare, consumul de lichide era redus cu 100 de grame.
In plus, copiii care consumau mai putin sare, consumau si mai putine sucuri cu adaos de zahar. Dupa ce au fost luate in considerare o seri de factori precum varsta, sex, greutate corporala si conditie fizic, cercetatorii au concluzionat ca pentru fiecare gram de sare redus, consumul de sucuri cu adaos de zahra este redus cu pana la 27 de grame pe zi.
Reducerea cantitatii de sare cu 10-20% nu poate fi detectata de receptorii umani de gust, astfel, se poate apela la reducerea treptata a consumului de sare, fara a afecta gustul mancarii.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
21 Februarie 2008