Hiperactivitatea copilului determinata de apneea de somn

/ / Modificat: 2008-02-28
Hiperactivitatea copilului determinata de apneea de somn





 

In cazul in care copilul este foarte atent si receptiv in cursul diminetii, dar pe masura ce orele trec, in cursul dupa-amiezii devine obosit, agiatat si nu se poate concentra, s-ar putea sa sufere de apnee obstructiva de somn.

 




Apneea de somn in general, este asociata varstei mijlocii, insa nu este neobisnuita nici in cazul prescolarilor, in care poate fi confundata cu hiperactiviatea, desi este cauzata de oboseala.

Apneea obstructiva de somn afecteaza 2% dinte copii si a fost destul de mediatizata in ultima perioada deoarece este mai frecventa in randul copiilor care sufera de obezitate.

Din pacate, se pare ca multi copii sunt diagnosticati cu ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), cand in realitate ei sufera de apnee de somn.

Daca este lasata netratata, apneea de somn poate afecta partile cerebrale responsabile de invatare, functiile cognitive si poate reduce coeficientul de inteligenta.

De asemenea, apneea de somn poate duce la obezitate, din cauza fapului ca un copil obosit va fi mult mai putin activ din punct de vedere fizic.

Ultimele cercetari au evidentiat faptul ca apneea de somn poate provica afectiuni pe termen lung, precum hipertensiune si probleme cardiace, care in general se manifesta la varsta adulta.

Apneea obstructiva de somn apare cand caile respiratorii superioare ale copilului sunt blocate intermitent in cursul noptii. In timp ce copilul trage aer in piept si incearca sa isi regularizeze respiratia, somnul normal este perturbat.

Sforaitul este unul din simtome, desi nu toti copiii care sufera de apnee de somn sforaie. Un alt indiciu poate fi si pozitia in care copilul doarme. Daca acesta are o pozitie ciudata de somn, de exemplu, doarme in pozitie de sezut sau isi incrucisaza piciorele in jurul pernei, toate aceste pozitii pot fi incercari ale copilului de a lasa libere caile respiratorii.

In general apneea de somn este cauzata de amigdalele si polipii copilului, care tind sa fie relativ mari la copiii mici. Obezitatea este un alt factor de risc, din cauza presiunii asupra cailor respiratorii.

Anormalitatile craniofaciale si bolile neuromusculare sunt de asemenea factori de risc. Desi majoritatea copiilor respira normal in timpul zilei, insa noaptea dupa ce adorm muschii se relaxeaza si apar blocajele.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

28 Februarie 2008

Articole recomandate

Citeste si despre