Un studiu al Fundatiei Romane pentru Copii, Comunitate si Familie, sprijinit de UNICEF, a demonstrat faptul ca din ce in ce mai multi copii de 14 ani parasesc Romania pentru a lucra sau a fura in strainatate.
Un studiu al Fundatiei Romane pentru Copii, Comunitate si Familie, sprijinit de UNICEF, a demonstrat faptul ca din ce in ce mai multi copii de 14 ani parasesc Romania pentru a lucra sau a fura in strainatate.
Peste un sfert dintre copiii care ajung la tribunalul pentru minori din Paris sunt romani. Iar peste 40% din ei provin din Tara Oasului si din Maramures.
Studiul Fundatiei a cuprins patru localitati din Tara Oasului si realizatorii sai au stat de vorba cu 500 de localnici.
Copiii pleaca din tara in conditii legale, de cele mai multe ori, pentru a munci in Franta, Spania ori Italia. Multi, insa, ajung sa cerseasca, sa fure ori sa se prostitueze.
Fenomenul se raspandeste, probabil se intinde deja la nivelul intregii tari.
In Tara Oasului, copilul de 14 ani este vazut ca adult. De la el se asteapta bani, chiar daca asta inseamna ca familia sa il lase sa plece ori chiar sa il trimita in strainatate.
Plecarea nu este dificila: la 14 ani, copilul are dreptul la pasaport, conform legislatiei romanesti. Cu acordul parintilor inregistrat la notariat, el poate trece granita.
Desi se cere supravegherea unui adult la plecare, de cele mai multe ori acesta - care poate fi un vecin - se intoarce de la granita dupa ce a trecut copilul dincolo.
"Ce este nou este faptul ca pleaca parintii si raman copii mici acasa, sunt copii mici de 12, 13 ani, care tin locul parintilor si au grija de ceilalti frati ramasi acasa, indeplinind toate muncile agricole grele", spune domnul Rosca.
Mai mult de jumatate din cei chestionati au recunoscut ca stiu despre copii sau au copii care lucreaza in Europa. Majoritatea se folosesc, pentru a pleca, de relatia cu o ruda deja aflata in strainatate.
Cei din Tara Oasului erau obisnuiti sa migreze in interiorul tarii, acolo unde erau mai bine platiti, facand niste munci extraordinar de grele, de timpuriu, taiau lemne, faceau minerit, orice, chiar si sapatul canalelor pentru a fi bine platiti.
Abandonul scolar a devenit, in aceste conditii, un fenomen larg raspandit in Tara Oasului. Studiul sustine ca profesorii nici macar nu mai incearca sa impiedice dezvoltarea lui. De altfel, in nordul Romaniei exista o veche traditie a migratiei.
"Cei din Tara Oasului erau obisnuiti sa migreze in interiorul tarii, acolo unde erau mai bine platiti, facand niste munci extraordinar de grele, de timpuriu, taiau lemne, faceau minerit, orice, chiar si sapatul canalelor pentru a fi bine platiti."
Studiul nu a fost usor de realizat, spun reprezentantii fundatiei, deoarece legea tacerii functioneaza din reflex la localnici. Neincrederea in straini si autoritati este o regula.
"Daca intrebi acolo aicea locuieste Vasile Pop, si se raspunde da cine intreaba. Si daca esti prieten poate ca locuieste acolo, daca esti neprieten, poate ca nu locuieste acolo."
De multe ori au fost repeziti colegii nostri din teren, au fost alungati sau au trebuit sa aiba ei rabdare, sa stea sa ajute prin gospodarie, sa povesteasca informal cu cei intervievati si doar asa au reusit sa afle cateva raspunsuri la intrebarile puse.
"Am angajat personal din comunitate sa lucreze pentru ca noi nu am fi reusit sa primim raspunsuri la aceste intrebari, dar si acest personal a fost privit cu suspiciune."
"De multe ori au fost repeziti colegii nostri din teren, au fost alungati sau au trebuit sa aiba ei rabdare, sa stea sa ajute prin gospodarie, sa povesteasca informal cu cei intervievati si doar asa au reusit sa afle cateva raspunsuri la intrebarile puse".
In Tara Oasului, sute de copii au abandonat scoala in ultimii ani. Atractia migratiei este mai puternica, mai ales daca pot iesi usor din tara.
Articol de Camelia Jula
corespondenta BBC la Cluj