Monica Anisie, declaratia pe propria raspundere a parintilor ar trebui modificata cu o sintagma

/ / Modificat: 2020-08-21
Monica Anisie, declaratia pe propria raspundere a parintilor ar trebui modificata cu o sintagma

Monica Anisie, ministrul Educatiei, a declarat ca parintii sunt foarte ingrijorati de faptul ca trebuie sa semneze o declaratie pe propria raspundere pentru a-si putea trimite copiii la scoala. Ministrul a precizat ca aceasta declaratie ar trebui completata cu o sintagma de tipul „dupa cum cunosc” pentru parintele care ar putea gresi evaluarea starii de sanatate a copilului.

„Nu putem sa spunem ca din start este parintele de rea-credinta si aduce copilul bolnav la scoala”, a explicat ministrul educatiei la postul public de televiziune.

Declaratia pe proprie raspundere a fost mentionata in ghidul publicat de Ministerul Sanatatii pentru inceperea cursurilor din 14 septembrie. Deocamdata este vorba despre un proiect, pus in dezbatere publica. 

Astfel, elevii ar putea intra in scoala doar cu declaratia pe propria raspundere completata de catre parinti, potrivit careia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu aceasta boala si nici nu a venit in contact cu o persoana testata pozitiv in ultimele 14 zile. Parintele se angajeaza sa nu aduca elevul in colectivitate daca acesta prezinta simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi, rinoree, etc), iar in declaratie este mentionat Codul penal cu privire la falsul in declaratii.

Parintii ingrijorati au sunat la Minister 

„Stiu despre aceasta ingrijorare a parintilor, am primit si noi la Ministerul Educatiei numeroase semnale in acest sens. Au sunat parintii la minister si au intrebat despre aceasta declaratie pe care trebuie sa o completeze in momentul in care revin in spatiul scolii elevii. (...) De fapt, acea declaratie contine niste informatii care sunt generale, deci nu trebuie sa fie tras la raspundere parintele in vreun fel, daca nu a cunoscut simptomele (...), dar acolo, in paranteza, Ministerul Sanatatii a trecut cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le identifice parintele la copil in cazul in care simte ca nu este tocmai bine copilul”, a explicat Monica Anisie la TVR.

„Avand in vedere ca va fi supus parintele la o declaratie pe propria raspundere si acolo sunt mentionate si articole din Codul penal, cred ca ar trebui adaugata o sintagma 'dupa cum cunosc' sau ceva care sa asigure si parintele ca exista posibilitatea sa greseasca. Nu putem sa spunem ca din start este parintele de rea-credinta si aduce copilul bolnav la scoala”, a spus ministrul.  

„Cred cu tarie ca este momentul sa ne asumam responsabilitatea cu totii. Revenim in spatiul scolii, dar si eu, ca parinte, trebuie sa fiu responsabil si sa nu imi aduc copilul la scoala daca vad ca ii este rau, pentru ca ii protejez si pe ceilalti copii, a declarat Monica Anisie. 

Sursa: digi24.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre