Nici copiii nostri nu scapa de "sindromul copilariei pierdute"

/ / Modificat: 2006-10-20
Nici copiii nostri nu scapa de





 

Suprasolicitarea la scoala, jocurile pe calculator, exigentele parintilor si televiziunea ii distrug pe micuti.

Copiii sunt privati de dreptul de a creste in ritmul lor normal din cauza unui complex de factori in care intra alimentatia tip "junk-food", suprasolicitarea la scoala si jocurile pe calculator, avertizeaza mai multi experti, citati de publicatia britanica "This is London".

Tinerii sunt transformati in niste "mini-adulti" si, ca rezultat, risca sa cada prada depresiilor si altor probleme legate de dezvoltarea personalitatii lor.

O campanie ampla, in care sunt implicati circa 110 psihologi, profesori universitari, sociologi si alte personalitati academice, solicita guvernului britanic sa intervina inainte ca tinerii si copiii sa sufere iremediabil din punct de vedere psihologic si fizic.

Expertii romani sunt de parere ca nici copiii de la noi nu sunt departe de cei din tarile occidentale.

Pretentiile exagerate ale profesorilor si parintilor, dar si sedentarismul risca sa-i imbolnaveasca pe micuti de depresii si anxietate.

Nevoia de realitate

Specialistii spun ca politicienii nu au reusit sa inteleaga cat de distructiva a devenit lumea moderna pentru dezvoltarea copiilor.

"Suntem profund ingrijorati de escaladarea afectiunilor depresive in cazul copiilor si de conditiile de dezvoltare si formare a acestora.

Creierul copiilor e inca in formare, deci ei nu se pot adapta la efectele schimbarilor tehnologice si culturale extrem de rapide", se arata in scrisoarea trimisa de expertii britanici.

Ei mai arata ca nevoile copiilor au ramas neschimbate, in timp ce lumea din jurul lor a luat viteza, iar asteptarile sociale si educationale au crescut.

"Ei au nevoie in continuare de ceea ce oamenii au avut intotdeauna nevoie, respectiv de alimentatie reala (opusa celei de tip fast-food), de jocuri reale (opuse jocurilor sedentare la calculator), de experiente reale in lumea in care traiesc si interactiuni regulate cu adultii importanti din viata lor".

"Copilaria nu este o cursa"

Scrisoarea mai invinovateste industria marketingului de faptul ca-i determina "sa se comporte si sa se imbrace ca niste mini-adulti", in timp ce televiziunea si jocurile video le furnizeaza imagini considerate necorespunzatoare pentru varsta lor.

Scrisoarea a fost redactata la initiativa lui Sue Palmer, autoarea cartii "Copilaria toxica". "Trebuie sa facem o declaratie comuna - dezvoltarea mentala si fizica a copiilor nu poate fi accelerata. Aeasta se schimba in timp biologic, nu in viteza electrica.

Copilaria nu este o cursa", a declarat Sue Palmer. Profesorul Michael Shayer, de la King’s College din Londra, a descoperit in urma unor studii ca aptitudinile cognitive ale copiilor de 11 ani sunt cu circa 3 ani in urma mediei inregistrate acum 15 ani.

Copiii romani sunt cu nervii la pamant

Sedentarismul copiilor si exigentele parintilor si ale profesorilor sunt principalele cauze pentru care din ce in ce mai multi copii romani ajung sa aiba nevoie de sfatul psihologilor.

Copiii se tem de esec de la varste din ce in ce mai fragede, asa ca tulburari psihice care odinioara afectau adolescentii au ajuns acum sa se manifeste la prescolari, sustin psihologii romani.  

Se cer performante pe toata linia

"O mare parte din vina pentru teama de esec a micutilor, manifestata inca de la gradinita, o au parintii care nu-si incurajeaza copiii sa dezvolte abilitati prin care sa faca fata la stres.Unii parinti neglijeaza nevoia micutilor de a-si confesa grijile", explica Domnica Petrovai, psiholog la Centrul National de Sanatate Mintala.

In plus, parintii si profesorii nu tin cont de aptitudinile copiilor si cer performante pe toata linia.

In aceste conditii, nereusita este echivalenta cu insuccesul. "Nu de putine ori se intampla ca micutii sa fie certati daca nu recita o poezie atunci cand parintii doresc acest lucru. Problema consta in faptul ca parintele se focalizeaza pe ce nu a facut copilul, in loc sa fie multumit de ceea ce a facut micutul", adauga psihologul.

O alta greseala pe care o fac mai ales parintii sunt comparatiile cu alti copii. Stabilirea unor ierarhii intre frati, colegi sau prieteni ii face pe copii tematori si nu-i ajuta sa se dezvolte.

(Ramona Samoila)

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

20 Octombrie 2006

Articole recomandate

Citeste si despre