O noua tehnica de depistare a spermatozoizilor permite alegerea sexului copilului cu o rata de succes de 80%

/ / Modificat: 2023-04-02
O noua tehnica de depistare a spermatozoizilor permite alegerea sexului copilului cu o rata de succes de 80%

Multi parinti si-ar dori sa aiba posibilitatea de a alege sexul copiilor. Si nu numai cei care apeleeaza la tratamente de reproducere asistata sau de fertilizare in vitro de la un donator anonim, ci foarte multi dintre parinti. 

Aceasta tehnica inedita, dezvoltata de cercetatorii de la The Ronald O. Perelman and Claudia Cohen Center for Reproductive Medicine din Statele Unite si ale carei rezultate au fost publicate in Plos One, a fost realizata pe un total de 1.317 cupluri. Procedura, in linii mari, consta in sortarea spermatozoizilor in functie de densitatea lor, intrucat se pare ca cei care contin un cromozom X (feminin) au o greutate usor mai mare decat cei care contin un cromozom Y (masculin).

Spre deosebire de selectia embrionilor inainte de implantarea in uterul femeii, care este procedura cea mai frecventa in prezent in tarile in care este permisa alegerea sexului copilului, in acest caz, cercetatorii au selectat, pentru fiecare caz in parte, spermatozoizii de sexul ales de parinti si i-au injectat in ovul. Aceasta procedura se numeste injectie intracitoplasmatica de spermatozoizi (ICSI), iar cercetatorii sustin ca este "mai precisa" si "mai sigura", deoarece nu afecteaza incarcatura genetica a embrionului rezultat.

Rezultatele au fost destul de promitatoare: 79% dintre embrionii proveniti de la cuplurile care isi doreau o fata au reusit, in timp ce 80% dintre cuplurile care isi doreau un baiat au avut succes. In ceea ce priveste rata de implantare sau de sarcina in familiile care au folosit selectia spermei, nu s-a obtinut nicio imbunatatire in comparatie cu grupul de control.

Este etic sa poti alege sexul copilului?

Nu este niciun secret faptul ca dorinta de a avea urmasi de un anumit sex are o istorie indelungata, desi a fost prezenta mai ales incepand cu anii 1970, odata cu aparitia reproducerii asistate. Motivele alegerii sexului unui copil pot fi de natura sociala, cum ar fi dorinta de a echilibra familia (cuplurile care au deja un copil sau mai multi copii de un singur sex pot dori sa aiba experienta de a creste copii de ambele sexe), sau culturala.

Desi in multe tari nu este permisa selectarea sexului copilului, studiul este unul de impact si important. Ia procedura aceasta este mult mai etica, deoarece nu implica aruncarea embrionilor care nu vor fi implantati, asa cum se intampla in prezent.

FOTO: freepik.com

Taguri Spermograma

Articole recomandate

Citeste si despre