Parintii sunt nevoiti sa plateasca, in medie, aproape 10.000 de lei anual pentru meditatii, after school si materiale didactice, arata un sondaj Salvati Copiii Romania, pe baza datelor culese la finalul anului 2024. Astfel, comparativ cu anul 2021, costul mediu anual suportat de parinti pentru educatia copiilor creste cu aproximativ 3.100 de lei, pana la 9.818 de lei anual. Cele mai importante cresteri sunt cele legate de meditatii, aproximativ 3.700 lei, si after school, aprox. 2.500 lei. In acest context, Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra discriminarii la care sunt supusi copiii din medii vulnerabile si propune o serie de masuri menite sa restabileasca accesul egal al tuturor copiilor la educatie de calitate.
Costul mediu total anual creste odata cu varsta copilului, de la 6.803 in cazul ciclului primar, la 10.781 la gimnaziu si 12.119 la liceu.
Principalele date din ancheta
- In comparatie cu rezultatele analizei anterioare, observam o crestere de 44,33% a costului total mediu acoperit anual de familie pentru scolarizarea fiecarui copil. Aceasta modificare este cu atat mai ingrijoratoare cu cat consultarea anterioara a avut loc la inceputul anului 2021, cand trecerea la educatia online generase o crestere uriasa a cheltuielilor familiilor (in special pentru dispozitive si echipamente periferice). Daca analizam evolutia cheltuielilor medii totale in comparatie cu nivelul inregistrat la analiza din anul 2018, se remarca o triplare a costurilor ascunse ale educatiei.
- 24% dintre parintii copiilor din ciclul primar mentioneaza costuri legate de After School / Scoala dupa Scoala (SDS), cu un cost mediu anual de 6.781 lei (cel mai ridicat dintre toate costurile). Incidenta acestui cost este semnificativ mai ridicata in Bucuresti (15% din total parinti) si cea mai scazuta in mediul rural (3%). In peste jumatate dintre cazuri (55%), programele SDS sunt organizate la scoala unde invata copilul, in timp ce 37% dintre respondenti au indicat mediul privat, 10% au mentionat ONG-urile, si doar 1% o alta scoala publica. In 6 din 10 cazuri (62%), familia este cea care suporta in intregime costurile programului, iar intr-un caz din 10 (11%), costurile sunt impartite intre parinti si o alta institutie.
- Meditatiile sunt mentionate ca un cost asociat educatiei de 48% dintre parinti. Analizand pe niveluri de educatie, observam niveluri similare pentru gimnaziu si liceu (64% respectiv 66%) si un nivel mult mai redus, dar totusi impresionant, in cazul elevilor din ciclul primar (19%). Desi nu toti respondentii apeleaza la meditatii pentru copiii lor, atunci cand apar, meditatiile reprezinta al doilea cost ca nivel mediu, atingand pragul de 6.234 lei. Dupa cum era de asteptat, cei mai multi dintre respondentii care apeleaza la meditatii pentru copiii lor fac acest pas in vederea pregatirii pentru examenele nationale (58%), urmatorul motiv fiind recuperarea materiei pe care copilul nu reuseste sa o parcurga la clasa (36%) si imbunatatirea performantelor deja atinse de copil (32%).
- Incidenta meditatiilor este cea mai ridicata in Bucuresti (60%), cu aproximativ 20 puncte procentuale mai ridicata decat alte orase si mediul rural.
- Majoritatea copiilor fac meditatii la matematica, limbi straine si limba romana. Materii precum informatica, fizica, chimia sau biologia apar ca subiect de meditatii majoritar la liceu, in celelalte cicluri de studii avand o incidenta marginala.
- Costul lunar al meditatiilor este de aproximativ 1.000 de lei, iar un copil face, de regula, meditatii la doua materii.
- Costul meditatiilor este resimtit ca un efort semnificativ, care presupune amanarea unor cheltuieli necesare, de aproximativ 25% dintre respondentii ai caror copii le urmeaza.
- In functie de venitul gospodariei, observam ca incidenta meditatiilor este mai scazuta (35pp vs. 48pp total esantion), in cazul familiilor care castiga sub 5.000 de lei net, se mentine constanta in jurul valorii de 50pp in cazul familiilor care castiga intre 5.000 si 20.000 lei lunar si creste la o valoare de aproximativ 65% peste acest prag de venit.
- In ceea ce priveste fondul clasei si fondul scolii, comparand cu rezultatele consultarii din februarie 2021, observam scaderi semnificative ale proportiei parintilor care afirma ca aceste contributii au o natura obligatorie (de la 22% la 16% in cazul fondului clasei si de la 13% la 7% in cazul fondului scolii).
Recomandarile Salvati Copiii Romania
1. Dezvoltarea si implementarea imediata a unui sistem national de monitorizare si interventie timpurie pentru identificarea si sprijinirea elevilor in risc de abandon scolar, cu focus special pe vulnerabilitatile socio-economice.
2. Identificarea si monitorizarea vulnerabilitatilor individuale ale fiecarui elev (in special a celor legate de statutul socioeconomic) si monitorizarea impactului acestora asupra parcursului educational.
3. Alocarea substantiala de resurse pentru programele de educatie remediala (in mod special, Scoala dupa Scoala).
4. Multiplicarea interventiilor de educatie suplimentara si remediala (programe SDS, programe de scoala si gradinita estivala etc) finantate din fonduri europene si nationale si directionarea acestora catre cei mai vulnerabili copii.
5. Reformarea fundamentala a curriculum-ului scolar, in special pentru invatamantul secundar superior, cu accent pe relevanta pentru piata muncii si dezvoltarea competentelor cheie.
6. Reevaluarea urgenta a structurii si metodologiei Evaluarii Nationale pentru a asigura ca aceasta masoara in mod real competentele elevilor si nu perpetueaza inegalitatile sociale.
7. Revizuirea planurilor cadru si a programelor scolare, in special pentru invatamantul secundar superior.
8. Corelarea calendarului de distribuire a beneficiilor sociale specifice (voucherele educationale) cu calendarul anului scolar, astfel incat aceste instrumente de sprijin sa fie puse la dispozitia familiilor in perioada in care costurile asociate cu scolarizarea copiilor ating cel mai ridicat nivel.
9. Extinderea facilitatilor destinate sa incurajeze participarea copiilor la activitati recreative, culturale si sportive, inclusiv o mai buna utilizare a fondurilor europene pentru sprijinirea participarii elevilor din familii vulnerabile la activitati extracurriculare si extrascolare.
10. Implementarea programelor de asigurare a unei mese hranitoare in scoala pentru toti copiii, pentru a reduce abandonul scolar, a creste coeziunea in randul copiilor si pentru a elimina inegalitatile in asigurarea nevoilor de baza ale acestora.
Fisa tehnica: Tipul studiului: sondaj de opinie / Grupuri tinta: parinti, care au copii de varsta scolara, de la clasa pregatitoare la clasa a XII-a. Selectia copilului despre care s-a raspuns in chestionar a fost facuta prin metoda zilei de nastere / Perioada de culegere a datelor: septembrie - decembrie 2024.
Cercetarea poate fi consultata integral pe site-ul Salvati Copiii AICI.
Date de context
In Romania, 39% dintre copii sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala, fiind afectati de lipsa de venituri ale familiei care sa asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea sociala si educationala in care traiesc, de lipsa de acces la nutritie in acord cu varsta si nevoile biologice si la servicii socio-educationale si de sanatate de calitate. Aceasta realitate se reflecta in participarea copiilor la educatie: 214.936 de copii intre 7 si 17 ani erau in afara scolii, la 1 ianuarie 2023, in timp ce 33.882 de elevi se aflau in abandon scolar. Organizatia Salvati Copiii a dezvoltat programul de acces la educatie pentru copii din grupurile vulnerabile incepand cu anul 2001.
Cheltuielile publice pentru educatie in Romania reprezinta doar 3,3% din PIB, fata de media UE de 4,7%, in ciuda faptului ca tara are cea mai mare proportie de copii in risc de saracie sau excluziune sociala din Uniunea Europeana.
16% dintre copiii de varsta gimnaziala si peste un sfert (25,03%) dintre adolescentii de varsta liceala se afla in afara sistemului de invatamant. Mai mult, rata abandonului scolar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.