Peste 25% dintre copiii sub 6 ani nu mergeau la gradinita, in anul scolar 2022 – 2023

/ / Modificat: 2024-07-09
Peste 25% dintre copiii sub 6 ani nu mergeau la gradinita, in anul scolar 2022 – 2023

 

Salvati Copiii Romania anunta cea de-a 27-a editie a Gradinitelor estivale, cu un concept inovator al Scolii mobile, care va ajunge in comunitati izolate si afectate de saracie severa

  • Dintre cele 7.471 de gradinite publice, doar 1.616 au functionat cu program prelungit in anul scolar                  2022 – 2023; 
  • Tara noastra se confrunta cu o intensitate record a saraciei educationale in randul copiilor, exprimata prin risc de saracie sau excluziune sociala (39% in anul 2023) si analfabetism functional (41,7%), si, cu toate acestea, nivelul alocarilor resurselor financiare pentru educatie ramane extrem de modest; 
  • In anul scolar 2022-2023, doar 74,8% din copiii de varsta prescolara erau inscrisi la gradinita, in scadere de la 75,6% in anul precedent si mult sub media EU de 93,1%; 
  • Scoala mobila, concept inovator de educatie non-formala dezvoltat la Bucuresti si la Iasi, va merge in comunitatile vulnerabile, cu acces redus sau inexistent la educatie, care traiesc in zone izolate, profund afectate de saracie.

Pentru anul scolar 2022-2023, dintre cele 7.471 de gradinite publice, 1.616 au functionat cu program prelungit, doar 310 aflandu-se in mediul rural, in contextul riscului crescut de saracie si excluziune sociala. Pentru al 27-lea an consecutiv, Organizatia Salvati Copiii Romania anunta deschiderea gradinitelor estivale si a programelor de educatie remediala, in care vor fi inclusi peste 1.500 de copii. De asemenea, Scoala mobila a organizatiei va ajunge la copiii cu acces redus sau inexistent la educatie, care traiesc in zone izolate sau in comunitati profund afectate de saracie. In anul scolar           2022-2023, doar 74,8% din copiii de varsta prescolara erau inscrisi la gradinita, in scadere de la 75,6% in anul precedent si mult sub media EU de 93,1%[1].

Pentru viitorul an scolar, sursele oficiale estimeaza 665.000 de locuri in gradinite, calculate pentru a cuprinde in totalitate copiii cu varste intre 4 si 6 ani si peste 70% dintre cei sub 4 ani (0-4, potrivit notei de fundamentare).

Nefrecventarea scolii afecteaza o proportie din ce in ce mai mare de copii romani: aproape 16% dintre copiii de varsta gimnaziului se aflau in afara scolii la nivelul anului scolar 2022-2023, in timp ce peste un sfert dintre cei de varsta liceului (25,03%) erau in aceeasi situatie. Romania inregistreaza un procent de 16,6% al tinerilor intre 18-24 de ani care au finalizat cel mult studiile gimnaziale, cel mai mare procent in ultimii 6 ani.

Cristina* are 7 ani. Locuieste cu mama si cei patru frati intr-o garsoniera. Mama este casnica si primeste ajutor social de la stat si pentru acest lucru munceste in folosul comunitatii. Cristina si Daniel* (fratele de 6 ani) nu au mers la gradinita din cauza neajunsurilor financiare si instabilitatii familiale. Singurul venit este ajutorul social si alocatiile celor cinci copii.  Mama cunostea programul Salvati Copiii din sectorul 5 pentru ca fiicele mai mari au urmat de asemenea gradinita de vara, apoi programul Scoala Dupa Scoala. In demersurile noastre in aceasta comunitate, mama ne-a rugat sa-i sprijinim si pe Cristina si Daniel. Cristina isi doreste foarte mult sa fie in preajma copiilor de varsta ei, sa fi mers la gradinita si sa nu fi stat acasa, unde se juca pe aleile neprimitoare dintre ghetouri.              

* Numele copiilor au fost schimbate pentru protejarea identitatii acestora. 

GRADINITELE ESTIVALE AJUNG LA CEA DE-A 27-A EDITIE

Programul Gradinita estivala se deruleaza din anul 1998 si se adreseaza copiilor de varsta prescolara care nu au mers la gradinita sau care au frecventat sporadic gradinita si care se pregatesc sa intre la clasa pregatitoare sau sa urmeze cursurile unor gradinite de stat, obiectivul fiind de a sprijini integrarea copiilor in sistemul de invatamant de masa.

In cei 26 de ani de activitati estivale au fost sprijiniti pedagogic, precum si socio-economic, 15.924 de copii - 10.953 de copii la Gradinita estivala si 4.971 de elevi in programul estival de educatie remediala. 

Impactul programului:

  • dezvoltarea cognitiva si cunoasterea lumii: de la 15% la intrarea in program la 60% la finalizarea programului;
  • dezvoltarea limbajului, a comunicarii si a premiselor citirii si scrierii: 10% la intrarea in program, 55% la finalizarea programului;
  • 94% dintre copii au fost inscrisi in invatamantul de masa, restul de 6% sunt in monitorizare si vor fi inscrisi in anul scolar urmator[2].

In anul 2024 vor fi organizate activitati estivale pentru peste 1.500 de copii, dintre care 363 de prescolari si 1.200 de elevi din Bucuresti si judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Olt, Timis, Suceava si Vaslui.

SARACIA LIMITEAZA DREPTUL LA EDUCATIE

Organizatia Salvati Copiii a atras atentia in mod repetat asupra impactului pe care il are, in Romania, situatia socio-economica a familiei asupra rezultatelor scolare ale copiilor. Cele mai recente rezultate disponibile ale PISA plasau Romania printre tarile care inregistreaza o puternica legatura intre statutul socioeconomic al elevilor si performantele inregistrate de acestia.

“Accesul la educatie timpurie este o conditie fundamentala pentru ca dreptul copilului la un viitor bun sa fie unul real. Discriminarea pe care o induce saracia are efecte devastatoare pe termen lung pentru copil si, totodata, costuri imense pentru intreaga societate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvati Copiii Romania (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declara un venit sub 600 lei/membru de familie si doar 15,9% afirma ca venitul pe membru de familie depaseste 600 lei, arata datele studiului realizat la finalul anului 2023.

Familiile cuprinse in ancheta au declarat ca au fost nevoite sa renunte la anumite cheltuieli, dupa cum urmeaza:

  • 71% au renuntat la cheltuielile cu imbracamintea si incaltamintea;
  • 35% au renuntat la cheltuielile legate de activitati extrascolare;
  • 12% dintre familii au renuntat la achizitia de jocuri si jucarii;
  • 24% dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat alimentelor.

Cheltuielile publice pentru educatia copiilor romani sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana, iar parintii sunt nevoiti sa acopere lipsurile sistemului, fiind, in 2022, de 3,2% (versus, 4,7% media UE 27). Tara noastra se confrunta cu o intensitate record a saraciei educationale in randul copiilor, exprimata prin risc de saracie sau excluziune sociala (39% in anul 2023) si analfabetism functional (41,7%), si, cu toate acestea, nivelul alocarilor resurselor financiare pentru educatie ramane extrem de modest. In schimb, tari in care aceste probleme nu au nicidecum acelasi nivel prioritizeaza cu responsabilitate educatia: Suedia – 6,3%, Belgia – 6,3%, Finlanda – 5,5%, Cipru – 5,1%, Polonia – 4,6%, Slovenia – 5,6%. Noul proiect de lege pentru invatamantul preuniversitar care prevede alocarea a 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat pentru educatie (ceea ce va constitui putin peste 4% din PIB) are sanse foarte reduse sa produca efecte tangibile in directia cresterii alocarilor efective de resurse publice adecvate pentru sistemul educational.


[1] Pupils from age 3 to the starting age of compulsory education at primary level by sex - % of the population of the corresponding age [educ_uoe_enra21]

[2] Rezultatele grădinițelor estivale din anul 2023, obținute în urma evaluării inițiale și finale 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre