Rata mortalitatii infantile in Romania este de doua ori mai mare decat rata medie a Uniunii Europene. Decesul copiilor inainte de implinirea varstei de un an, este cauzat, cel mai adesea, de sistemul medical care nu este suficient de pregatit pentru a-i salva. Sunt judete unde rata mortalitatii infantile este dublul mediei pe tara si chiar aproape tripla fata de Bucuresti si orasele mari, unde maternitasile sunt mai bine dotate, potrivit unui raport al organizatiei Salvati Copiii Romania, citat de News.ro.
Media nationala a ratei mortalitatii infantile a fost, in 2017, de 7,2 la 1.000 de copii nascuti vii, cauza principala fiind nasterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii si prin dotarea maternitasilor si sectiilor de neonatologie cu echipamente medicale performante.
Mortalitatea infantila: diferente enorme intre judete ca Botosani si Calarasi, fata de Cluj si Bucuresti
In ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, se remarca o diferenta enorma intre judetele vulnerabile socio-economic si judetele cu un grad mai ridicat de dezvoltare si, prin urmare, cu un sistem medical mai bine dotat.
- Astfel, tabloul statistic al mortalitatii infantile situeaza judetul Botosani in fruntea listei, cu o rata de 12,9 la mia de copii nascuti vii, urmat indeaproape de Calarsi - 12,5 la mie, Caras Severin - 11,5 la mie, Salaj - 11,3 la mie si Vrancea - 11,1 la mie.
- La polul opus se afla judetul Cluj si municipiul Bucuresti, ambele cu o rata a mortalitatii infantile de 4,8 la mia de copii nascuti vii.In total, sunt 23 de judete care depasesc media pe tara, in ceea ce priveste mortalitatea infantila.
In 2017, cei mai multi copii sub un an au murit in Bucuresti - 95, urmat de judetele Iasi - 59, Suceava si Constanta - 57, Timis - 56, Brasov si Botosani - 47.
"Rata mortalitatii infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanta enorma dintre Romania si statele mai dezvoltate din Uniunea Europeana, ci si diferentele care exista in tara. Sunt judeţe unde rata mortalitatii infantile este de doua ori mai mare decat cea a marilor orase, unde exista maternitati de gradul III, dotate cu aparatura medicala performanta. Aici ajung, insa, nou-nascuti prin transfer, din intreaga tara, ceea ce duce la o problema a supra-aglomerarii, a insuficientei incubatoarelor. Este nevoie de o investitie constanta si consistenta in maternitati,” a precizat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.
Romania se confrunta cu o problema grava cu privire la nevoile de ingrijire neonatala. Necesarul ar fi de 600 de locuri in terapia intensiva neonatala (30 de locuri la un milion de locuitori), dar sunt asigurate, insa, doar aproximativ 300 de locuri, reprezentand 50% din capacitatea de a ingriji nou-nascutii prematuri.
In total, exista 23 de unitati medicale de nivel 3, dintre care 9 in Bucuresti.