Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat recent ca anul scolar 2022-2023 nu se va prelungi dupa data de 16 iunie in care este programata incheierea cursurilor pentru elevi. Aceasta a explicat ca acest lucru este „pentru binele tuturor”, avand in vedere ca de la jumatatea lunii cresc temperaturile in clase si ar fi disconfort pentru elevi si dascali.
„Trebuie sa ne aducem aminte ca motivul pentru care scoala se termina in jur de 15 iunie, urmata de examenele nationale, intr-un calendar destul de strans, este legat de modul in care se desfasoara activitatea de invatamant in toata tara, atunci cand temperaturile cresc. Pentru binele nostru, al tuturor, si mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate sa nu fie o perioada in care se desfasoara activitati scolare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite racirea temperaturilor in scoli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine sa ramanem in calendarul scolar asumat”, a eplicat Deca.
Ministrul a mai precizat ca aceasta decizia este benefica si pentru elevii din clasele terminale, pentru care o prelungire a anului scolar ar insemna amanarea examenelor.
„Nu mai vorbesc ca daca am avea o situatie de prelungire, s-ar suprapune cu datele examenelor nationale, context in care multe unitati de invatamant devin centre de evaluare. Deci nu este de dorit pe niciun palier, sa prelungim calendarul scolar”, a mai spus Deca.
Cand se vor recupera orele pierdute din cauza grevei din invatamant?
Ministrul Educatiei a transmis marti, 13 iunie, ca recuperarea orelor pierdute in timpul grevei se va face pana pe 16 iunie pentru elevii din invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal, cu exceptia claselor a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa. In cazul claselor din invatamantul liceal – filiera tehnologica, recuperarea orelor se va face pana pe 23 iunie.
„Prin decizia directorului unitatii de invatamant preuniversitar si cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii, se pot derula activitati de recuperare specifice sistemului national de invatamant preuniversitar, conform legii, pentru activitati ce trebuiau sa fie realizate in luna iunie 2023, astfel:
- pana in data de 16.06.2023 inclusiv, in cazul grupelor/claselor din invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal, cu exceptia claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa,
- pana la data de 23 iunie 2023 in cazul claselor din invatamantul liceal – filiera tehnologica, clasele din invatamantul postliceal, cu exceptia calificarilor din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din invatamantul profesional,
- pe intreaga durata a cursurilor din acest an scolar (durata stabilita prin planurile- cadru de invatamant in vigoare) in cazul claselor din invatamantul postliceal, avand calificari din domeniul sanatate si asistenta pedagogica”, se arata intr-o informare transmisa de Ministerul Educatiei catre Inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, pe 13 iunie.
Directorii unitatilor de invatamant preuniversitar au, asadar, obligatia de a adapta orarul si programul de recuperare in functie de specificul unitatii de invatamant, disponibilitatea elevilor, infrastructura si resursa umana, mai precizeaza documentul.
- Surse: edupedu.ro, hotnews.ro, portaldeinvatamant.ro
- Foto: Freepik