Un studiu realizat recent de organizatia „Salvati copiii” scoate la iveala date ingrijoratoare: doi din cinci copii sunt victime ale agresiunilor verbale pe internet. Cum se manivesta cyberbullying-ul, aflam in cele ce urmeaza.
Stii deja ca timpul petrecut de copii in fata ecranelor si pe retelele sociale trebuie sa fie limitat. Iar daca nu te-ai convins, inca, de necesitatea acestor masuri, cifrele oferite de „Salvati Copiii” te vor pune pe ganduri.
In cadrul studiului s-a stabilit ca 40% dintre copii spun ca au fost jigniti pe retelele de socializare, iar 17% recunosc ca au postat sau trimis mesaje jignitoare.
La fel de ingrijoratoare este, insa, o alta situatie. Studiul arata ca tinerii sunt abordati de persoane necunoscute pe Internet. Anul trecut au fost depuse peste 8.800 se sesizari de abuzuri in spatiul virtual.
Cine petrece cel mai mult timp pe Internet
Fetele folosesc Internetul aproape 6 ore in fiecare zi, comparativ cu baietii, la fel adolescentii, comparativ cu copiii de varsta mai mica. Baietii, desi petrec mai putin timp in mediul online, sunt totusi cei care recunosc ca trimit mesaje jignitoare intr-o pondere semnificativ mai mare decat fetele. Doar 2% dintre copii afirma ca navigheaza pe internet mai putin de o ora intr-o zi obisnuita.
In cazul unui abuz, cei mai mici copii apeleaza la parinti pentru ajutor si doar 3% au apelat la specialisti pentru a rezolva problema.
Platformele sociale preferate de copii sunt Instagram si TikTok. Procentul copiilor care folosesc Facebook a scazut fata de anii trecuti de la 70%, la 40%; explicatia poate fi faptul ca aceasta platforma este folosita foarte mult si de adulti, iar riscul ca parintii sau alte persoane apropiate sa le supravegheze activitatea online in nemultumeste pe copii.
Fetele si adolescentii afirma in masuri semnificativ mai ridicate ca folosesc Instagram, iar 98% dintre copii comunica folosind WhatsApp, in special cu prietenii si colegii.
TikTok, reteaua unde copiii intra cel mai des in legatura cu necunoscuti
Platforma TikTok este folosita mai des de adolescenti, de fete si copiii din mediul urban, potrivit studiului „Salvati Copiii”.
Statistica pe care parintii ar trebui sa o studieze cu atentie arata ca:
• 77% dintre copii afirma ca petrec cel putin 3 ore zilnic, pe internet, fetele avand insa o pondere de 6 ore zilnic.
• 40% dintre copii afirma ca au fost jigniti sau deranjati pe internet, cu aproximativ 3 puncte porcentuale fata de anul trecut; adolescentii/liceenii si fetele afirma acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata.
• Ponderea fetelor care afirma ca au fost jignite pe internet este cu 12 procente mai mare decat a baietilor care au avut o astfel de experienta.
• 20% dintre copiii care au fost jigniti pe internet afirma ca acest lucru se intampla cel putin o data pe saptamana.
• Persoanele cunoscute online, alaturi de prieteni, sunt principalii autori indicati de copii cand vorbesc de jigniri pe Internet.
• 17% dintre copii afirma ca au postat sau trimis mesaje jignitoare.
▪ Adolescentii si baietii afirma acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata.
Copiii din mediul rural afirma intr-o masura mai ridicata ca au fost jigniti pe internet comparativ cu cei din mediul urban. Dintre copiii care afirma ca au fost jigniti pe Internet, majoritatea sustin ca le-au fost trimise mesaje suparatoare sau jignitoare, Fetele afirma ca sunt jignite intr-o masura semnificativ mai mare in mesageria privata.
Doar intre 30 si 40% dintre copii afirma ca vorbesc cu parintii sau cu un prieten cand sunt deranjati in mediul online.
FOTO: Pixabay