A fost publicata in Monitorul Oficial programa scolara pentru anul 2023-2024. Astfel, elevii de gimnaziu pot alege ca discipline optionale „Sisteme de scriere si codificare”, „Sisteme de numeratie” si „Matematica in natura si arte”.
Disciplina „Sisteme de scriere si codificare” se adreseaza elevilor claselor V-VIII si are alocata o ora pe saptamana. Despre ce este aceasta disciplina?
Potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial, aceasta disciplina aduce competentele urmatoare: identificarea unor caractere, date si relatii in procesul (de)codarii unui limbaj; Prelucrarea unor date lingvistice de tip structural, cantitativ si calitativ, cuprinse in sistemele de scriere si de codare/criptare; Investigarea diferitelor tipuri de sisteme de scriere din perspectiva practica; Aplicarea constienta a achizitiilor privitoare la diferite sisteme de scriere si de codare/criptare, pentru exprimarea corecta a intentiei comunicative; Evaluarea propriei scrieri si a scrierii celorlalti, prin valorificarea achizitiilor grafematice; Modelarea lingvistica a unei situatii date, prin integrarea achizitiilor din diferite sisteme de scriere si de codare.
„Interesul elevilor poate fi stimulat si prin conectarea continuturilor acestui optional cu literatura si filmografia stiintifico-fantastica recenta, astfel putandu-se discuta despre diferite sisteme de scriere sau de comunicare artificiale, prezentate in diverse filme, cum ar fi Arrival (2016)), carti — trilogia Stapanul Inelelor sau chiar jocuri video ca Myst. Drept forme de organizare a activitatii didactice, se recomanda lucrul in echipa, astfel, elevii pot fi impartiti in grupe si li se pot da diverse mesaje/texte/comunicari scrise codificate sau transcrise intr-unul (sau mai multe) sisteme de notatie prezentate, pentru a le decodifica”, se arata in document.
La disciplina „Sisteme de numeratie”, elevii vor invata sa isi dezvolte gandirea logica si analogica. Vor face acest lucru prin structurarea regulilor lingvistice si matematice care stau la baza reprezentarii, a scrierii si a citirii numeralelor in diferite limbi, conform documentului. Disciplina poate fi studiata de elevii de gimnaziu, avand o ora pe saptamana.
Competentele specifice acestei materii sunt: recunoasterea tipurilor de simboluri care stau la baza diferitelor sisteme de numeratie: cifre romane, arabe, indiene, manipuri; identificarea particularitatilor de citire a numerelor in diferite sisteme de numeratie; analizarea modului de formare a numerelor in sisteme de numeratie in alte baze decat baza 10; efectuarea unor operatii aritmetice de baza cu numere reprezentate in diverse sisteme de numeratie; aplicarea unor rationamente inductive sau deductive in vederea rezolvarii de probleme de lingvistica care vizeaza sisteme de numeratie.
Materia "Matematica in natura si arte" este doar pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a!
"Nu se va insista pe continuturi teoretice din matematica, biologie, educatie plastica, ci se va pune accent pe dimensiunea aplicativa a matematicii in alte domenii, avandu-se in vedere inter- si transdisciplinaritatea. Este indicata prezentarea de materiale scrise (planse, albume de arta, atlase botanice, anatomice) sau video pe baza carora elevii sa fie dirijati in descoperirea elementelor ce tin de matematica si care se regasesc in respectivele materiale", se arata in documentul oficial, potrivit edupedu.ro.
FOTO: botoseanul.ro