Mai bine de 80% dintre elevii romani au asistat la scene de bullying in scolile in care invata, arata o statistica recenta a celor de la Salvati Copiii. 82% dintre elevii chestionati au fost martori la acest fenomen in scoala, 73% chiar in clasa in care invata si 45% in grupul de prieteni. Impactul pe care bullying-ul il are asupra copiilor, chiar daca doar asista si nu sunt victime, este unul puternic, spun specialistii, iar acest fenomen nu ar trebui nicidecum ignorat.
Copiii din scolile din Romania se confrunta adesea cu fenomene precum: amenintari, violenta, umilire, raspandirea de zvonuri denigratoare, excluderea din grup. Cei de la fundatia Salvati Copiii au realizat o cercetare online, in luna iunie 2022, iar cifrele pe care le-au facut publice scot la iveala o realitate ingrijoratoare: 8 din 10 copii au fost martori la bullying in scoala in care invata si 7 din 10 chiar in clasa in care invata. Aproape jumatate dintre respondenti s-au confruntat cu actiuni din sfera bullying-ului in interiorul cercului de prieteni.
Fundatia Salvati Copiii deruleaza si anul acesta Tabara Sanatatii, in care isi propune sa ii invete pe cei 100 de copii si tineri care participa sa isi gestioneze anxietatea si emotiile puternice. Participantii vor invata cum sa fie in armonie cu ei insisi, cu ceilalti si cu natura si este o initiativa importanta, mai ales dupa doi ani de pandemie, in care sanatatea emotionala a copiilor a devenit din ce in ce mai fragila, dupa cum a explicat presedinta fundatiei, Gabriela Alexandrescu.
„Ultimii ani au fragilizat sanatatea psiho-emotionala a copiilor, iar copiii traiesc emotii puternice, pe care nu stiu sa si le gestioneze si atunci apar manifestari ca anxietatea, depresia, furia si chiar bullying-ul, la scoala. Este important sa recunoastem semnele, sa vorbim cu copiii si sa desfasuram activitati care sa ii reinvete sa fie impreuna, sa se joace si sa construiasca relatii sociale pozitive”, a explicat aceasta.
Potrivit aceleiasi fundatii, un copil din trei s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, iar in cazul adolescentilor numarul este mult mai mare. 50% dintre adolescenti ajung pana la consecinte grave, chiar tentative de suicid. La nivel international, in cadrul fundatiei Save the Children, cercetarile recente au scos la iveala faptul ca unu din patru copii are stari de anxietate, iar de la debutul pandemiei 65% dintre copii se confrunta cu sentimente de neputinta, singuratate si teama de izolare fata de cei dragi.
FOTO: Freepik