Un studiu recent scoate la iveala date ingrijoratoare. Hartuirea in mediul online creste riscul de sinucidere in randul copiilor, mai mult decat hartuirea „traditionala”. Cercetarile au scos la iveala impactul pe care fenomenul hartuirii online (sau cyber-bullying) il are in adolescenta timpurie, cei mai afectati fiind copiii cu varste intre 10 si 13 ani.
Cercetatorii de la Lifespan Brain Institute, din cadrul Universitatii din Pennsylvania, si de la Universitatea Reichman din Israel au analizat date cu privire la peste 10.000 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani. Datele au scos la iveala o legatura ingrijoratoare intre hartuirea online si sinucidere in randul copiilor, iar constatarile au fost publicate in JAMA Network Open.
„Intr-o perioada in care tinerii adolescenti petrec mai mult timp online ca niciodata, acest studiu subliniaza impactul negativ pe care hartuirea in spatiul virtual il poate avea asupra tintelor sale. Avand in vedere aceste rezultate, ar putea fi prudent ca asistentii medicali primari sa depisteze hartuirea cibernetica in acelasi mod in care ar putea depista alti factori de risc de suicid, cum ar fi depresia. Educatorii si parintii ar trebui, de asemenea, sa fie constienti de stresul substantial pe care il exercita bullying-ul in lumea cibernetica asupra tinerilor adolescenti.”, a declarat autorul principal, Ran Barzilay, MD, PhD, profesor asistent la LiBI.
Cyber-bullying-ul crește rata tentativelor de suicid
Rata de sinucidere in randul copiilor a crescut constant si, potrivit studiului, sinuciderea a fost a doua cauza principala de deces in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani la nivelul anului 2018. In ceea ce-i priveste pe copii si adolescenti, factorii care determina aceasta decizie extrema nu sunt inca pe deplin intelesi, iar fenomenul are multe semne de intrebare chiar si pentru cercetatori. Studiile au aratat ca factorii de stres din mediul inconjurator joaca un rol important.
In timpul pandemiei, interactiunea online a crescut, multe dintre activitati, inclusiv cele dedicate copiilor mutandu-se in mediul online. Specialistii atrag atentia ca pe internet, copiii pot fi foarte usor expusi la cyber-bullying, mai ales pe retelele sociale sau prin intermediul unor mesaje pe care le primesc. Inainte de acest studiu, nu se stabilise inca o legatura concreta intre hartuirea online si riscul de suicid in randul adolescentilor.
Pentru a decodifica fenomenul, cercetatorii au analizat datele colectate din iulie 2018 pana in ianuarie 2021, in cadrul studiului Adolescent Brain Cognitive Development (Studiul ABCD). Cercetarea a fost facuta pe un esantion de peste 10.000 de copii americani cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani. Participantii au fost rugati sa completeze un chestionar in care sa spuna daca au fost vreodata tinta sau autorii unui fenomen de cyber-bullying. Acest fenomen a fost definit drept „incercarea intentionata de a face rau unei alte persoane sau de a se purta urat cu ea online, in texte sau mesaje de grup sau pe retelele sociale”.
Hartuirea offline a fost analizata intr-un chestionar separat
Cercetarea a inclus si intrebari cu privire la tendintele suicidale trecute sau actuale ale participantilor la studiu. Dintre cei 10.414 participanti, 7,6% au raspuns ca au avut ganduri sau chiar tentative de sinucidere, 8,9% au spus ca au fost tinte ale hartuirii online si 0,9% au raportat cunoscuti care au practicat hartuirea online.
Autorii studiului au constatat, asadar, legatura dintre a fi victima cyber-bullying-ului si tentativa de suicid. Cercetarea face distinctia clara intre hartuirea online si cea offline, fenomenele avand impact diferit asupra celor care le cad victime, precum si asupra celor care le practica.
FOTO: Freepik