Studiu. Parintii stricti transforma copiii in mincinosi. "Copilul nu se simte in siguranta daca spune adevarul

/ / Modificat: 2019-04-12
Studiu. Parintii stricti transforma copiii in mincinosi.

Parintii stricti isi transforma probabil copiii in "mincinosi foarte priceputi si eficienti", sustin specialistii.

Psihoterapeutul Philippa Perry a spus ca parintii care sunt prea stricti creeaza o atmosfera "prin care copilul nu se simte in siguranta spunand adevarul".

Comentariile sunt sustinute de cercetarile psihologului canadian Victoria Talwar, care a dezvoltat un experiment pentru a masura minciunile copiilor.

Cum s-a desfasurat cercetarea

Aceasta a ales doua scoli din Africa de Vest, una cu reguli relaxate si o scoala foarte punitiva si i-a supus pe copii unui test.

Testul le cerea celor mici sa ghiceasca ce obiect face un anumit zgomot fara sa se uite. Ultimul obiect reprezenta o jucarie de fotbal, care scotea un sunet care nu avea nicio asemanare cu ea.

Apoi, adultii au parasit incaperea, iar cand s-au intors i-au intreabat pe copii ce este obiectul si daca l-au privit.

Doctorul Talwar a descoperit ca in scoala mai relaxata unii copii au mintit si unii au spus adevarul, aproximativ la fel ca rezultatele pe care le-a obtinut in scolile occidentale. In timp ce in scoala foarte stricta, micutii au fost extrem de rapizi in a minti si au facut-o "foarte eficient".

"Copiii din scoala punitiva au fost foarte rapizi sa minta si toti au mintit foarte bine. Asa ca, scoala devenise o masina care transforma elevii in mincinosi priceputi si eficienti," a explicat Ian Leslie, autorul cartii "Nascuti mincinosi - De ce nu putem trai fara a minti", vorbind despre cercetarea dr. Talwar.

Concluziile specialistilor

Specialistii sustin ca o atitudine draconica fata de minciuna nu ii face pe oameni mai buni.

"Daca un copil minte ca sa iasa din necaz, atunci minciuna nu il va insoti pe tot parcursul vietii. Atmosfera creata l-a facut pe cel mic sa nu se simte in siguranta spunand adevarul", a precizat psihoterapeutul.

Deci, nu poti condamna copilul pentru minciuna.

"Noi nu ajutam deloc copiii atunci cand ii persecutam pentru ca au mintit. Ar trebui sa ne uitam si la noi si sa ne intrebam de ce a ajuns copilul sa minta. Fiind drastici si rigizi, nu va duce la o situatie mai buna", a spus dr.Talwar.

Taguri Minciuna Minciuna copii

Articole recomandate

Citeste si despre