STUDIU Unul din cinci parinti romani nu s-a jucat niciodata cu copilul sau

/ / Modificat: 2024-09-30
STUDIU Unul din cinci parinti romani nu s-a jucat niciodata cu copilul sau

 

Un studiu recent arata ca unul din cinci parinti romani nu s-a jucat niciodata cu copilul sau, invocand ca motive principale temele, serviciul si treburile casnice.

Desi specialistii subliniaza ca timpul petrecut in familie contribuie la o viata mai fericita si la o dezvoltare armonioasa a celor mici, rutina zilnica incarcata pare sa impiedice familiile sa se dedice jocului.

Majoritatea parintilor si copiilor recunosc beneficiile pe care joaca le aduce in viata de familie, dar, in practica, timpul alocat acestei activitati este limitat din cauza obligatiilor cotidiene.

„Joaca este un drept fundamental si unul dintre pilonii nostri de baza. Atunci cand parintii si copiii constientizeaza impactul pozitiv al jocului, cu resursele si inspiratia potrivite, putem crea loc pentru aceasta activitate importanta,” a declarat Valery Kasimov, Country Manager Romania & Bulgaria pentru grupul LEGO, intr-un comunicat de presa.

Joaca ajuta la o mai buna comunicare parinte-copil

Conform studiului, 90% dintre parintii din Romania considera ca joaca ii ajuta sa comunice mai eficient cu copiii lor si sa creeze amintiri de neuitat. De asemenea, acestia observa ca joaca ii relaxeaza si ii apropie de cei mici.

In ceea ce priveste copiii, joaca este vazuta ca un mod sigur de exprimare si invatare, fara teama de a gresi. Peste 70% dintre parintii romani marturisesc ca se simt vinovati pentru ca nu au petrecut suficient timp jucandu-se cu copiii lor.

Totusi, in multe familii, joaca este eclipsata de activitatile scolare, sarcinile de la locul de munca si treburile casnice. In mod interesant, studiul arata diferente intre culturi: in timp ce in tarile asiatice joaca nu este o prioritate, in tarile scandinave aceasta ocupa un loc central in viata de zi cu zi.

Gabriela Hranovschi, specialist in dezvoltarea copilului, subliniaza importanta jocului: „Pentru copii, joaca este esentiala. Aceasta este cheia relatiei cu copiii nostri, iar pentru o astfel de relatie trebuie sa ne facem timp.”

Studiul, realizat pe un esantion de 61.000 de parinti si copii din 36 de tari, inclusiv Romania, a fost desfasurat intre 13 decembrie 2023 si 24 ianuarie 2024. Rezultatele evidentiaza nevoia de a reevalua prioritatile pentru a crea mai multe oportunitati de joaca in familie.

 

Taguri Parinti copii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre