Tara in care toti copiii ar trebui sa stie sa inoate. Dau examene imbracati si incaltati

/ / Modificat: 2023-06-09
Tara in care toti copiii ar trebui sa stie sa inoate. Dau examene imbracati si incaltati

Inotul este un sport care nu doar ca ii ajuta pe copii sa se dezvolte armonios, dar le poate salva viata, in anumite situatii. Tocmai din acest motiv, autoritatile din tari unde exista o suprafata mare acoperita de apa le recomanda parintilor sa ii duca pe copii la inot. Este si exemplul Olandei, a carei suprafata este acoperita de apa in proportie de 17%. Astfel, inotul este extrem de important pentru populatie, pentru ca riscul de a ajunge, intr-un fel sau altul, in apa este mare.

Ioana Chicet, scriitoare si bloggerita, care a emigrat impreuna cu familia in Olanda in urma cu mai bine de un an a povestit, intr-un articol pe blogul ei, cum se desfasoara cursurile si mai ales examenele de inot in aceasta tara. Ea are, la randul sau, doi copii, pe care i-a dus la cursuri de inot imediat ce s-au mutat in aceasta tara.

Cursurile de inot in Olanda nu sunt obligatorii prin lege, insa sunt recomandate populatiei. Mai multe organizatii din aceasta tara sustin ca fiecare copil care a terminat scoala primara ar trebui sa fi trecut deja si primul nivel la examenul de inot. Acesta este organizat pe 3 module, A, B si C, iar copiii inoata imbracati si incaltati, pentru a simula cat mai bine o situatie precum cea in care cad accidental intr-o apa.

De cand incep copiii sa invete sa inoate, in Olanda

Inotul nu este inclus in programa scolara, insa majoriatatea parintilor isi duc copiii sa practice acest sport incepand cu varsta de 4 ani. Astfel, majoritatea copiilor ajung sa inoate bine in jurul varstei de 10-12 ani. Instructorii se axeaza pe supravietuire, nu pe predarea de stiluri de inot. Copiii trebuie sa invete sa stea cu ochii deschsi sub apa, sa se orienteze, sa inoate imbracati si sa reziste in apa destul de rece, precum cea din canale sau lacuri in care ar putea cadea accidental.

Pentru a obtine diploma la modulul A, copilul trebuie sa inoate imbracat cu un strat de haine si incaltat, 50 de metri (3 metri pe sub apa), sa treaca printr-un panou aflat sub apa si sa stea 3 minute pe loc, in apa, fara sa foloseasca mainile.

Pentru modulul B, distantele cresc de la 50 la 75 de metri si de la 3 la 6 metri sub apa. Se mai adauga un strat de haine in plus.

Pentru C, un copil trebuie sa inoate 100 de metri, cu obstacole, si 9 metri pe sub apa, dupa care sa treaca printr-un panou. Toate acestea imbracat cu geaca si cu ghiozdan in spate.

Daca obtii diploma A, inseamna ca poti rezista in apa pana vin salvatorii. Daca ai B, poti rezista mai mult si inseamna ca esti independent la inot, iar daca ai C se considera ca esti inotator profesionist si ca ii poti ajuta si pe altii aflati in pericol, potrivit unui articol de pe blogul Printesa Urbana.

FOTO: Freepik

Taguri Inot copii Beneficii inot copii

Articole recomandate

Citeste si despre