Nasterea unui copil este o bucurie fara margini pentru ambii parinti, iar prezena tatalui alaturi de mamica, in momentul venirii pe lume a micutului, nu mai era un lucru chiar atat de neobisnuit nici in Romania. Pandemia a dat, insa, lucrurile peste cap, iar taticilor le-a fost restrictionat accesul in sala de nasteri si acolo unde era posibil, din motive evidente de siguranta a tuturor celor implicati. Acum, dupa un an si mai bine de restrictii, tatii vor fi reprimiti in sala de nasteri.
Conditii pentru ca tatal sa poata asista la nasterea copilului
Initiativa ce vizeaza reprimirea taticilor in salile de nasteri este de salutat, insa din pacate nu poate fi aplicata peste tot. In cele mai multe maternitati sau spitale de stat acest lucru nu va fi posibil, din motive ce tin de infrastructura.
Acolo unde situatia permite, insa, taticii vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii:
• sa prezinte adeverinta de vaccinare
• sa prezinte un test PCR cu rezultat negativ
• sau sa faca dovada trecerii prin boala Covid-19 in ultimele trei luni.
Masura, inaplicabila in majoritatea spitalelor din Romania
Daca in filme tatii asista mai mereu la nastere, in viata reala acest lucru a inceput sa se intample doar recent si in Romania, dupa ce in tarile mai dezvoltate a devenit o obisnuinta.
Totusi, chiar daca regulile ar permite, logistica se opune. Managerul Maternitatii Bega din Timisoara, Marius Craina, a explicat ca in 95% dintre spitalele din Romania taticii care isi tin partenera de mana in momentul venirii pe lume a copilului sunt un tablou irealizabil. Explicatia? Majoritatea maternitatilor functioneaza in cladiri vechi, stil vagon, care nu permite accesul personalului neautorizat, deoarece accesul din sala de travaliu se face direct in sala de nasteri; unde mai pui ca in multe maternitati dispunerea incaperilor nu asigura nici intimitatea fiecarei mamici?
"Tatii care si-ar dori sa asiste la nastere ar trebui sa treaca prin sala de travaliu, unde sa nu uitam ca pot fi prezente, si de cele mai multe ori sunt, gravide aflate in travaliu. Nu reusim, deci, sa respectam in primul rand conditiile medicale normale privind desfasurarea travaliului si, in al doilea rand, intimitatea pacientelor. Cate maternitati din Romania respecta aceste conditii? astfel incat femeile aflate in travaliu si imediat dupa nastere sa nu fie deranjate? Maternitatile private, unitatile noi respecta aceste criterii. Si atunci se face o diferenta", a punctat Marius Craina, citat de alephnews.ro.
De ce este importanta prezenta tatalui in sala de nasteri
Pana nu demult implicarea tatalui in nasterea copilului se rezuma la prezenta sa pe holul maternitatii in asteptarea vestii privind venirea pe nume a micutului. Acum a devenit ceva obisnuit ca barbatii sa fie prezenti alaturi de partenere chiar in sala in care se petrece minunea, pentru a le incuraja si a imortaliza momentul.
De ce este importanta prezenta barbatului in sala:
• ii ofera un oarecare confort moral viitoarei mamici
• poate reprezenta un calmant natural pentru durerile nasterii
• face experienta mai placuta si contribuie la intarirea legaturii dintre parteneri
• este catalizatorul unei legaturi mult mai puternice intre tata si copil
• il ajuta sa inteleaga mai bine prin ce a trecut mamica in momentul nasterii si sa o sustina mai bine in perioada de lauzie.
Foto: piqsels.com