Taxele pe bauturile dulci nu reduc obezitatea la copii: concluziile unui studiu amplu din SUA

/ / Modificat: 2024-12-02
Taxele pe bauturile dulci nu reduc obezitatea la copii: concluziile unui studiu amplu din SUA

Un studiu realizat de mai multe institutii de prestigiu din Statele Unite, inclusiv Spitalul de Copii din Philadelphia, Universitatea din Pennsylvania, Harvard Medical School si Scoala de Sanatate Publica Harvard T.H. Chan, arata ca introducerea taxelor pe bauturile dulci in Philadelphia nu a avut un impact semnificativ asupra greutatii copiilor, la doi ani de la implementare.

Obiectivul studiului

Cercetatorii au investigat daca taxele aplicate in 2017 asupra bauturilor indulcite au influentat indicele de masa corporala standardizat (zBMI) si rata obezitatii la copii. Aceste bauturi reprezinta o sursa importanta de zahar adaugat, cunoscuta pentru contributia sa la cresterea in greutate si la riscul de sindrom metabolic. In SUA, 65% dintre copii depasesc aportul zilnic recomandat de zahar, iar bauturile dulci constituie aproximativ 40% din consumul total de zahar adaugat.

Taxarea bauturilor dulci ca solutie anti-obezitate

Taxarea bauturilor indulcite este adesea propusa ca o strategie pentru reducerea consumului de zahar la nivel populational. In cele sapte orase americane care au adoptat aceasta masura, s-au observat scaderi in achizitiile de bauturi dulci si venituri anuale de peste 133 de milioane de dolari. Insa ramane intrebarea: aceste taxe au efect asupra obezitatii la copii?

Metodologia studiului

Publicat in revista JAMA Pediatrics, studiul a folosit date din dosarele medicale electronice ale unei retele de ingrijire pediatrica din Philadelphia. Cercetatorii au analizat datele a 136.078 de copii cu varste intre 2 si 18 ani, cu masuratori de BMI inainte (2014-2016) si dupa introducerea taxei (2018-2019). In plus, o analiza transversala a inclus 258.584 de copii cu date BMI colectate intre 2014 si 2019.

Rezultatele studiului

Analizele nu au identificat diferente semnificative in schimbarile zBMI sau in prevalenta obezitatii intre copiii din Philadelphia (expusi taxei) si cei din zonele invecinate (grup de control). Diferenta in schimbarea zBMI a fost de -0,004, iar raportul de sanse pentru prevalenta obezitatii a fost de 1,02. Analiza transversala a confirmat aceste concluzii, cu rezultate similare (1,01).

Chiar daca unele subgrupuri au aratat mici variatii statistice (in functie de rasa, varsta, statut economic si greutatea initiala), acestea au fost inconsistente si fara o semnificatie clinica.

Concluzia cercetatorilor

Taxa pe bauturi indulcite din Philadelphia nu a fost asociata cu scaderi semnificative ale greutatii pediatrice in primii doi ani de la implementare. Cercetatorii subliniaza ca o reducere a obezitatii ar putea necesita un set mai larg de politici publice. Pe de alta parte, taxele pe bauturile dulci ofera o sursa importanta de venituri, care ar putea finanta initiative suplimentare pentru prevenirea si tratarea obezitatii la copii.

Aceste concluzii subliniaza complexitatea combaterii obezitatii si necesitatea unor solutii integrate la nivel de politici publice.

Taguri Bauturi carbogazoase Studiu Bauturi copii

Articole recomandate

Citeste si despre