Tragedia petrecuta intr-o familie, dupa ce o fetita de 2 ani a murit subit, sub ochii parintilor, atrage atentia asupra unui pericol pe care putini il constientizeaza. Un obiect aparent inofensiv, regasit in orice casa, este foarte periculos si nu ar trebui sa se afle niciodata la indemana copiilor.
O fetita de 2 ani din Oklahoma se afla cu parintii cand, dintr-o data, pielea ei a capatat o culoare albastruie si a inceput sa vomite sange. Un tablou oribil pentru parintii sai, Stephanie si Brian, care au incercat sa o ajute cum pot si au chemat de urgenta ambulanta. Copila a fost dusa de urgenta la spital si bagata direct in sala de operatii, insa medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viata Briannei. Motivul? O mica baterie cu litiu pe care cea mica o inghitise cu cateva zile inainte de petrecerea tragediei.
Desi s-au inregistrat numeroase cazuri similare in care finalul nu a fost tragic, in alte situatii bateria a ramas blocata in esofagul copiilor, unde a eliberat acidul pe care il contine, provocand traume ireparabile si chiar moartea.
Sfasiati de durerea pierderii copilului intr-un mod atat de brutal, parintii Briannei au decis sa demareze o campanie prin care sa creasca nivelul de constientizare asupra acestui pericol si sa ajute, poate, astfel, alti parinti sa nu treaca prin aceeasi drama.
Statisticile sunt coplesitoare
In casa avem baterii peste tot: la telecomenzi, la diverse dispozitive si gadgeturi si, mai ales, la jucariile copiilor. Cei mici le descopera repede si acesta este pericolul major, mai ales in etapa in care pentru ei orice se baga in gura.
12.000 de cazuri de copii care au inghitit o baterie au fost inregistrate in 15 ani, in Marea Britanie; intre 2004 si 2015, 15 micuti au murit din aceasta cauza, potrivit Daily Mail.
Un alt studiu, realizat in Spania, arata ca in ultimii 20 de ani cele mai periculoase s-au dovedit bateriile cu litiu de 20 de milimetri, care se pare ca sunt "preferatele" celor mici.
O baterie mica si rotunda, folosite in general la ceasuri, seamana foarte bine cu un nasture sau cu o pastiluta datorita carcasei metalice rotunde. Continutul sau este, insa, cel mai daunator pentru corpul uman: oxid, zinc, mercur, argint si litiu. Cand este inghitita si ramane blocata in trahee sau in stomac, carcasa metalica se poate deschide si toate substantee toxice sunt eliberate, cauzand necroza locala si blocand functionarea zonei respective.
Cand poti suspecta ca micutul a inghitit o baterie
Atentie la simptome precum febra, tuse, voma, dureri abdominale, refuzul alimentelor si al lichidelor, diaree, probleme de respiratie.
Daca parintii afla de incident si duc repede copilul la spital, bateria poate fi extrasa prin endoscopie (99% rata de succes), fara daune colaterale, cand este blocata in partea superioara a esofagului. Daca a ajuns in stomac sau in intestine, se asteapta 36-48 de ore, sub supraveghere, pentru a vedea daca este eliminata prin scaun, inainte de a efectua o procedura medicala.
Pe langa cazurile fatale s-au inregistrat si situatii in care viata copiilor a fost grav afectata in urma unui astfel de incident. Un baietel si-a pierdut capacitatea de a vorbi si de a manca din cauza daunelor provocate de acizii din baterie la nivelul esofagului, astfel ca a ajuns sa fie hranit direct prin stomac.
Tineti mereu dispozitivele cu baterii la loc sigur, verificati frecvent daca bateriile sunt la locul lor. Bateriile vechi trebuie reciclate corespunzator si nu trebuie lasate niciodata prin casa la voia intamplarii. Verificati mereu jucariile celor mici pentru a vedea daca bateriile se pot scoate usor; verificati orice element care ar putea fi periculos pentru copii. Preventia, ca in orice situatie, este cea mai buna!