Ziua Mondiala a Refugiatului: Peste 10.000 de solicitanti de azil în Romania au fost înregistrati anul trecut, Siria ramane principala tara de origine

/ / Modificat: 2024-06-20
Ziua Mondiala a Refugiatului: Peste 10.000 de solicitanti de azil în Romania au fost înregistrati anul trecut, Siria ramane principala tara de origine


  • Principala tara de origine pentru copiii solicitanti de azil în Romania, inclusiv minori neînsotiti, este Siria; 
  • 56% dintre copiii din alte tari decat Ucraina s-au simtit în pericol pe parcursul calatoriei lor, comparativ cu 18% dintre copiii din Ucraina; 
  • Salvati Copiii Romania reia apelul catre autoritatile decidente sa asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri si integrari pentru toti copiii nevoiti sa îsi paraseasca locuintele, prietenii, uneori si familia, pentru a-si salva viata.

 Numai în 2023, numarul solicitantilor de azil în Romania a ajuns la 10.483, dintre care 934 copii, 155 dintre acestia ajungand în tara noastra neînsotiti. Alte 814 cereri au fost depuse în perioada ianuarie – martie a acestui an, dintre care 120 se refera la copii. Principalele tari de origine pentru copii, inclusiv minori neînsotiti, sunt Siria (pe primul loc, la fel ca în anii anteriori), Somalia si Irak. 56% dintre copiii din alte tari decat Ucraina s-au simtit în pericol pe parcursul calatoriei lor (comparativ cu 18% dintre copiii din Ucraina), o mare parte raportand ca au simtit acest pericol din cauza politiei (65%) si a granicerilor (50%), iar alti 6 din 10 au spus ca se simt în pericol din cauza contrabandistilor, releva datele unei anchete Salvati Copiii Romania, derulate la finalul anului trecut.

Niciun copil din Ucraina care a raspuns la chestionar nu a spus ca se simte în pericol din cauza politiei sau a traficantilor, iar un procent mult mai mic (12%) a raportat ca se simte în pericol din cauza granicerilor. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca cetatenii ucraineni pot calatori fara viza în tarile europene – fara a fi necesar sa fie introdusi ilegal peste granite – în timp ce copiii din tari precum Siria si Afganistan trebuie adesea sa treaca neoficial pentru a putea solicita protectie la frontierele unde autoritatile i-au respins ilegal si violent.

În timp ce doar 38% dintre copiii mai mari si 25% dintre copiii din alte tari decat Ucraina au declarat ca spera sa se întoarca acasa, peste jumatate dintre copiii mai mici (58%) si 63% dintre ucraineni au raspuns afirmativ. Copiii din Ucraina au mentionat în mod constant separarea de tatii lor, care nu pot parasi tara, conform legii martiale. În total, 30% dintre reprezentantii copiilor au declarat ca au fost nevoiti sa-si lase membrii apropiati ai familiei în tara de origine.

Povestile copiilor care fug de situatia dramatica din tarile de origine

“Îmi place în Romania, am învatat limba romana si acum eu sunt traducatorul pentru familia mea!” (copil sirian refugiat, 10 ani) 

La momentul sosirii în Romania, mama lui era însarcinata cu cel de-al treilea copil. Familia primeste sprijin de la Salvati Copiii Romania, baiatul înregistreaza progrese la scoala unde a fost înscris. Întreaga familie participa cu regularitate la activitatile de acomodare culturala propuse de catre Salvati Copiii în colaborare cu institutia si organizatiile partenere. A învatat limba romana, si-a facut prieteni cu care poate socializa si care îl ajuta sa se integreze mai usor. Îi place sa construiasca lego si îsi proiecteaza viitorul în domeniul acesta al constructiilor, poate inginer sau arhitect. 

La 10 ani, K. a fugit din Zaporojie, distrus de bombe

K. a venit în Romania împreuna cu mama si cu sora mai mare, în luna decembrie 2022. Au fugit din calea bombelor care le-a devastat orasul, Zaporojie. Casa le-a fost distrusa.  

Din luna martie  2023,  familia beneficiaza de serviciile Organizatiei Salvati Copiii, prin proiectul Sprijin pentru copiii refugiati din Ucraina. Copila este înscrisa în programul After school derulat de catre Salvati Copiii si frecventeaza, online, si cursurile scolii din Ucraina.

Context

Numai în 2024, Organizatia Salvati Copiii a oferit servicii educationale si sociale pentru 450 de copii si aproximativ 300 de adulti solicitanti de azil si beneficiari ai protectiei internationale. Salvati Copiii a raspuns prompt nevoilor de asistenta, oferind suport material pentru 355 de copii (alimente, haine, medicamente, consultatii medicale, produse igienico-sanitare) si financiar pentru 110 copii, consiliere sociala pentru 312 copii si parintii acestora, servicii educationale si activitati recreative pentru 127 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învatamant pentru 62 de copii.

„Interventia umanitara în cazul copiilor refugiati trebuie dublata de sprijin psiho-social si de programe reale de integrare, pentru ca integrarea este importanta atat pentru ei, cat si pentru comunitatile în care se refugiaza. Perioadele de crize suprapuse îi expun pe acesti copii unor riscuri crescute de trafic de persoane, de îmbolnavire si de marginalizare sociala”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

 

De Ziua Mondiala a Refugiatului, Salvati Copiii Romania reia apelul catre autoritatile decidente sa asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri si integrari pentru toti copiii nevoiti sa îsi paraseasca locuintele, prietenii, uneori si familia, pentru a-si salva viata. Salvati Copiii considera necesara oferirea unor servicii integrate de asistenta adaptate nevoilor specifice copiilor solicitanti de azil sau beneficiari ai unei forme de protectie internationala.

 

  • Romania a devenit activa în domeniul azilului înca din 1991, autoritatea responsabila pentru procesarea cererilor de azil fiind reprezentata de Inspectoratul General pentru Imigrari, care gestioneaza sase centre de proceduri si cazare în întreaga tara, în apropierea granitelor cu Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia si Bulgaria.

 

  • Organizatia Salvati Copiii este activa în domeniul azilului înca din 1995, deruland o serie de proiecte ce ofera servicii educationale si sociale adresate nevoilor specifice copiilor solicitanti de azil, beneficiari ai protectiei internationale, minori neînsotiti sau refugiati relocati. Peste 10.500 de copii si familiile acestora au beneficiat de activitati zilnice, asistenta financiara, consiliere sociala si psihologica si suport material si educational.

 

  • Conform Conventiei de la Geneva, ratificata de Romania si de alte 144 de tari din lume, refugiatul este „acea persoana care din cauza temerii justificate de a fi persecutata pe motiv de rasa, religie, nationalitate, apartenenta la un grup social sau opinie politica si-a parasit tara sa de origine, nu poate sau nu mai doreste sa se întoarca în tara.”

 

  • În anul 2000, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a decis sa dedice ziua de 20 iunie refugiatilor. De atunci, Ziua Mondiala a Refugiatului este sarbatorita, în jurul lumii, în fiecare an în aceasta zi pentru a atrage atentia asupra milioanelor de refugiati din toata lumea. 

Taguri Salvati copiii Studiu salvati copiii Comunicate de presa

Articole recomandate

Citeste si despre