Soarta a fost extrem de cruda cu gemenele Nima si Dawa Peldon din Bhutan, o tara din sudul Asiei, aflata la poalele Muntilor Himalaya. Fetitele, care s-au nascut lipite una de alta, au acum insa sansa de a deveni normale. Totul depinde de priceperea si harul medicilor de la ”Royal Children's Hospital”, din Melbourne, recunoscuti pentru astfel de interventii chirurgicale.
Nima si Dawa Peldon, insotite de mama lor, au zburat imediat spre Australia cand au aflat ca au fost programate pentru consult si mai apoi pentru interventie. Aceasta nu este insa deloc simpla si este nevoie de cateva saptamani de pregatire inainte de operatia in sine.
Gemenele din Bhutan sunt unite la piele peste piept si peste burta. Dupa primele investigatii, medicii cred ca surorile impart un intestin (care absoarbe majoritatea substantelor nutritive din ceea ce mananca si beau), dar si ficatul (care descompune grasimea din corpul nostru si filtreaza sangele). Insa, doctorii sunt increzatori ca pot imparti aceste organe in siguranta, fara a afecta viata micutelor.
Un lucru extrem de important in acest caz, vital chiar, este ca fetitele par sa aiba propriile inimi si proprii plamani. Situatia exacta se va sti insa cu exactitate abia cand se va desfasura operatia în sine!
Nima si Dawa seamana atat de bine incat parintii lor le deosebesc doar cu ajutorul unui mic semn din nastere, pe care Nima il are pe bratul drept.
Desi arata la fel, surorile au personalitati total diferite
Nima este firea dominanta dintre cele doua surori. Ea se impune mereu an fata Dawei, pe care uneori vrea sa o impinga atunci cand are chef sa se joace. In tot acest timp, sora ei nu prea reactioneaza.
In schimb, Dawa este fericita sa se intinda si sa priveasca desene animate pe telefonul mobil sau sa se joace cu banii. Asta doar pana cand sora ei mai puternica o deranjeaza dorind sa vorbească sau sa se joace.
Surorile se iubesc, insa, foarte mult. Din pacate, momentan, acestea isi petrec cea mai mare parte a timpului in patul lor.
Situatia este extrem de dificila si delicata in egala masura. Pentru ca una dintre fetite sa stea in picioare este necesar sa vrea si sora ei acelasi lucru. Cu toate acestea, rareori doresc sa se miste în acelasi timp sau in aceeasi directie.
De asemenea, micutele nu cad de acord atunci cand este timpul sa doarma si nu-si permit reciproc sa se odihneasca. Lipsa somnului si acumularea stresului au dus la probleme de nutritie si au agravat starea lor de sanatate.
"Sunt capabile sa functioneze in mod normal!"
Cand au inceput sa se miste, de-a busilea, una dintre gemene si-a tarat sora care dormea, lovindu-se cu capul de podea.
”Acestea sunt doua gemene care par separabile, pe baza informatiilor limitate pe care le avem in acest moment. Amandoua sunt capabile sa functioneze in mod normal, de aceea ne aflam cu totii aici”, a spus Joe Crameri, chirurg la sectia de pediatrie a spitalului.
"Daca putem sa le separam si sa oferim mamei si tatei doi copii normali, atunci este fantastic”, a mai spus Crameri.
O echipa care implica cel putin sase chirurgi specializati si zeci de anestezisti, asistenti medicali si specialisti in terapie intensiva sunt pregatiti pentru operatie, care ar putea avea loc peste cateva saptamani.
O alta separare cu succes
In 2009, medicii aceluiasi spital din Melbourne au efectuat o operatie marton, care a durat 32 de ore, pentru a le separa pe gemenele din Bangladesh, Trishna si Krishna. In ciuda faptului ca erau legate la cap si imparteau materialul creierului, precum si vasele de sange vitale, chirurgii Wirginia Maixner si Alison Wray au salvat miraculos vietile fetelor.
Singurul semn fizic al separarii lor este dat de o mica portiune de chelie de pe capul Trishnei.
Fetele au fost aduse in Australia dintr-un orfelinat din Bangladesh de Moira Kelly, femeia care mai tarziu a devenit tutorele lor legal. Cele doua locuiesc, inca, impreuna cu doamna Kelly, iar Trishna ai Krishna sunt acum copii normali si se bucură de inot, muzica si dans.