Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat, marti, ca 15.000 de profesori au renuntat la greva generala si au revenit la catedre. Cifrele arata, insa, ca peste 50% din personalul didactic este inca in greva. Ligia Deca spune insa ca incet-incet, cadrele didactice vor reveni in scoli si a cerut ca materia pierduta in cele doua saptamani de greva sa fie recuperata.
„In ceea ce priveste procentul de personal aflat in greva la nivelul judetelor, avem judete care au in jur de 25% participare din total personal a greva, ma refer la Prahova si avem si judete in care inca participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucura este trendul descendent.
Este clar ca incet-incet, cadrele didactice revin in clase, personalul revine in scoli si asta ne permite, asa cum am discutat inca de ieri, ca la nivelul fiecarei unitati de invatamant sa se poata organiza un program de recuperare in asa fel incat pana la finele cursurilor si pana la finele anului scolar, sa putem avea atat o recuperare din punct de vedere educational, cat si oamenii sa poata sa recupereze zilele pe care nu le vor avea platite in ceea ce priveste salariul pe luna mai, ca urmare a actiunii lor de protest", a declarat ministrul Educatiei, Ligia Deca.
Profesorii care vor sa renunte la greva trebuie sa depuna o cerere scrisa, a precizat ministrul Educatiei.
„De la unitatile de invatamant si ca urmare a masurilor luate de Guvernul Romaniei si ca urmare a ordonantei de urgenta 53, de la 1 iunie, care prevede majorarile salariale in invatamant, putem anunta ca in acest moment avem circa 15.000 de persoane care lucreaza in invatamant care au renuntat la greva, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice.
In acest moment avem peste 1.000 de unitati de invatamant in care nicio persoana nu face greva. Este o dovada de incredere a cadrelor didactice in masurile luate de Guvern", a mai precizat ministrul Ligia Deca.
Calendarul examenelor nationale ramane nemodificat
Calendarul examenelor nationale - Evaluarea Nationala si Bacalaureat - ramane deocamdata nemodificat, Deca anuntand noi negocieri cu sindicatele pentru miercuri.
„Inca suntem in calendar pentru a nu modifica calendarul probelor. Am facut apel inca o data la federatiile sindicale si am rugat sa se revina la clase. Daca vom ajunge pe finalul saptamanii la concluzia ca nu exista suficienta resursa umana pentru a organiza aceste exemane, vom anunta principalele masuri pe care ministerul le ia in calcul”, a declarat ministrul Educatiei.
Aproximativ 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie sa sustina Evaluarea Nationala anul acesta, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie sa sustina Bacalaureatul. Potrivit hotnews.ro, inscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programata sa inceapa luni, 29 mai, iar Ministerul Educatiei a prelungit pana la 9 iunie perioada de inscriere a candidatilor la BAC, dar si incheierea situatiei scolare pentru elevii din anii terminali.
Evaluarea Nationala 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma sa inceapa in 19 iunie, cu proba la Limba romana.
„Dorinta noastra, a tuturor, si rugamintea noastra ar fi sa putem sa tinem probele la datele anuntate pentru ca toti elevii sa poata sa mearga mai departe pe parcursul pe care si l-au ales. Cred ca este de dorit sa nu impingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult in perioada verii, din motive obiective, care tin de temperaturi, de stresul pe care, ma rog, l-ar putea suferi copiii”, a mai adaugat ministrul.
Surse: g4media.ro, stirileprotv.ro, hotnews.ro
Foto: Pexels