25 februarie - ziua in care il cinstim pe Sfantul Tarasie! Povestea impresionanta a patriarhului care a infruntat un imperiu!

/ / Modificat: 2025-02-25
25 februarie - ziua in care il cinstim pe Sfantul Tarasie! Povestea impresionanta a patriarhului care a infruntat un imperiu!

Sfantul Tarasie, patriarhul Constantinopolului, a fost o figura remarcabila a Bisericii Ortodoxe, cunoscut pentru rolul sau esential in restabilirea cinstirii icoanelor. Nascut intr-o familie nobila din Constantinopol in secolul al VIII-lea, el a fost educat in spirit crestin si a avut o cariera promitatoare la curtea imperiala inainte de a deveni patriarh.

Sfantul Tarasie. Tineretea si alegerea ca patriarh

Tarasie s-a remarcat prin intelepciunea sa si prin devotamentul fata de credinta. Ocupand o pozitie inalta in administratia bizantina, el a fost ales patriarh in anul 784 datorita virtutilor sale, cu sprijinul imparatesei Irina. Aceasta dorea sa sprijine Ortodoxia in lupta impotriva iconoclasmului, iar Tarasie era considerat persoana potrivita pentru aceasta misiune.

Dupa acceptarea functiei, el a impus conditia ca Biserica sa fie unita si sa fie organizat un sinod ecumenic pentru a aborda problema cinstirii icoanelor. Astfel, Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea a fost convocat in anul 787, avand drept scop reafirmarea importantei icoanelor in viata liturgica si spirituala.

Lupta impotriva iconoclasmului

Intr-o perioada in care cinstirea icoanelor era interzisa, Tarasie a luptat cu hotarare pentru apararea traditiei ortodoxe. El a demonstrat ca icoanele nu sunt idoli, ci mijloace prin care credinciosii isi exprima respectul fata de sfinti si fata de Dumnezeu. Sinodul din 787 a declarat oficial ca venerarea icoanelor este o practica legitima a Bisericii Ortodoxe si a condamnat iconoclasmul ca erezie.

Totusi, dupa moartea imparatesei Irina, iconoclasmul a revenit in timpul domniei lui Leon al V-lea Armeanul. Tarasie a fost supus unor presiuni uriase, dar a ramas ferm in apararea dogmelor ortodoxe, refuzand sa renunte la hotararile sinodului.

Sfantul Tarasie. Activitatea sociala si viata ascetica

In afara contributiei sale teologice, Tarasie a fost un patriarh devotat binelui comunitatii. A intemeiat multiple asezaminte pentru saraci, bolnavi si orfani, oferind sprijin celor nevoiasi. De asemenea, a promovat o viata de rugaciune si asceza, fiind cunoscut pentru smerenia sa.

El a refuzat orice forma de lux, alegand sa traiasca in modestie, in ciuda functiei inalte pe care o detinea. A fost un exemplu de milostenie si blandete, atragand admiratia clerului si a credinciosilor.

Moartea si canonizarea Sfantului Tarasie

Sfantul Tarasie a trecut la Domnul in anul 806, lasand in urma o mostenire spirituala profunda. La inmormantarea sa, multimi de credinciosi au venit sa-i aduca un ultim omagiu, considerandu-l deja un sfant. In scurt timp, Biserica l-a recunoscut oficial ca sfant, stabilind praznuirea sa pe 25 februarie.

Mostenirea Sfantului Tarasie

Sfantul Tarasie este venerat ca un aparator al credintei ortodoxe si ca un model de smerenie si iubire crestina. Prin actiunile sale, el a demonstrat ca adevarata credinta trebuie aparata cu fermitate, iar traditiile bisericesti trebuie pastrate pentru generatiile viitoare.

Astazi, moastele sale sunt pastrate cu evlavie in Constantinopol, iar numele sau ramane viu in constiinta credinciosilor. Exemplul sau de curaj si devotament continua sa inspire crestinii din intreaga lume.

Taguri Sarbatoare Sfinti

Articole recomandate

Citeste si despre