Elevii ar putea avea 3-4 ore de sport pe saptamana, la scoala, plus doua “activitati sportive extrascolare”. Cel putin aceasta este dorinta ministrului Sportului, Eduard Novak.
Prin aceste masuri, ministrul isi doreste ca elevii sa ajunga sa iubeasca sportul si sa nu se mai indeparteze de el, dar o vede si ca pe o masura de a stopa obezitatea in randul acestora.
“Copiii nu mai sunt atrasi de sport in scoala, iar in loc sa ii imprietenim cu sportul, ii indepartam”, a motivat acesta, scrie Agerpres.
Declaratiile au fost facute la Cluj-Napoca, joi, 27 octombrie, unde Novak a prezentat proiectul Strategiei Nationale pentru Sport, elaborat de Ministerul Sportului in colaborare cu specialisti ai Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) si pus in dezbatere publica de miercurea trecuta, 20 octombrie, pentru 30 de zile.
“In ceea ce priveste sportul in scoala, avem doua ore de sport/ saptamana, iar in programa scolara sunt doar trei sporturi – atletism, gimnastica si jocuri. Copiii nu mai sunt atrasi de sport in scoala, iar in loc sa ii imprietenim cu sportul, ii indepartam. In Europa sunt 6-8 sporturi in scoli. Sportul in scoala nu este dezvoltat, copiii nu fac miscare si sunt predispusi la obezitate. Dorim sa intervenim, sa ajungem ca, in 10 ani, copiii sa aiba 3-4 ore de educatie fizica, plus doua activitati fizice extrascolare“, a declarat Novak.
Cate ore de sport au elevii in prezent
Acum, elevii au doar doua ore de sport obligatorii in gimnaziu si una la liceu.
Potrivit retelei europene de monitorizare a sistemelor de educatie de pe continent, Eurydice, citata in documentul de strategie, numarul orelor de educatie fizica si sport la nivelul scolilor din Romania este redus: sunt 2 ore clasele I-VIII, o ora obligatorie la liceu. In total, numarul de ore formale cuprinse in curricula este sub media europeana atat la nivelul scolii primare cat si secundare.
Elevii care fac sport de performanta, sustinuti de stat
Recent, o propunere legislativa prin care se doreste ajutarea copiilor care fac sport de performanta lunar, cu tichete in valoare de 150 de lei, a trecut de Camera Deputatilor si merge la presedinte pentru promulgare.
FOTO: turnulsfatului