Nu mai este mult pana la Craciun, o sarbatoare a familiei care ar trebui sa fie placuta si relaxanta, dar care poate fi presarata si cu momente obositoare, mai ales intr-un grup mai larg de oameni, din care fac parte si copii. Din pacate, aceasta perioada festiva, asociata cu mese intinse si schimburi de cadouri, se poate transforma rapid intr-una neplacuta pentru multi parinti, deoarece oboseala copiilor si a parintilor deopotriva, o dieta bogata in zahar si schimbarile de rutina pot duce la capricii, iritabilitate, tensiuni si plansete. Iata trei sfaturi pentru sarbatori linistite in familie alaturi de copii mici.
Limiteaza numarul si valoarea cadourilor pe care le despacheteaza in ziua de Craciun
Tuturor ne place sa le facem pe plac copiilor nostri. Dar, inevitabil, un copil rasfatat de parinti va ajunge sa se comporte ca atare. Cu cat primesc mai multe cadouri, cu atat le apreciaza mai putin. Iata ce poti face pentru a gestiona cat mai bine aceasta problema:
- Pentru ca vor primi daruri si de la ceilalti membri ai familiei, poate fi util sa le spui de dinainte ca ii lasi sa deschida unul - doua, iar restul, in zilele urmatoare.
- Controleaza bugetul alocat cadourilor pentru ca poate fi foarte usor sa il depasesti. Opteaza pentru a le oferi cate un cadou mai valoros, in locul a mai multe daruri mai mici. Poti face acest lucru profitand de promotiile din aceasta perioada, de exemplu, oferte Lego Friends sau Frozen.
- Pentru a alege cel mai potrivit cadou, tine cont de adevaratele dorinte, gusturi si pasiuni ale copilului.
- Poti oferi si activitati in loc de obiecte. Bunica poate oferi o zi intr-un parc acvatic, nasa, un curs de initiere in schi, mami si tati, un weekend la munte etc.
Copiii isi vor aminti de aceste cadouri cu placere.
Implica-i in pregatirea sarbatorii Craciunului
Multi dintre copii sunt incantati sa dea o mana de ajutor si se si distreaza. Iata cateva sugestii:
- Lasa-i sa te ajute la decorarea casei: pomul de Craciun, eventual ieslea, globuri, ghirlande si zapada falsa sunt binevenite. Exista pe piata diverse kituri pentru crearea de decoratiuni pentru brad. Sau le puteti confectiona din lucruri pe care le aveti prin casa, de exemplu, aluat ori paste colorate. Copiii isi pot da frau liber imaginatiei, iar amintirile legate de aceste momente vor fi de neuitat.
- Implica-i in prepararea mesei: ar putea sa curete fructe si legume, sa decupeze biscuiti, sa umple un tort, sa faca salate, sosuri, in functie de varsta. Chiar si cei de doi ani se pot distra in bucatarie.
- Fa-ti timp pentru a le povesti copiilor despre obiceiurile de Craciun si semnificatia acestei sarbatori.
Cu cat vor avea mai multe ocupatii, cu atat vor fi mai linistiti.
Invata-i regulile de politete
Cu cat copiii sunt mai mici, cu atat trebuie sa le clarifici asteptarile pe care le ai de la ei intr-un mod pozitiv si concret. Invata-i cum trebuie sa se poarte atunci cand vin musafirii, ce sa spuna si ce sa faca atunci cand primesc un cadou. Cum ar trebui sa reactioneze daca sunt dezamagiti de ceea ce primesc. Reaminteste-le regulile de baza atunci cand stau la masa:
-
Sa stea drepti
-
Sa nu puna coatele pe masa
-
Sa nu inceapa sa manance inaintea celorlalti
-
Sa manance cu gura inchisa
-
Sa spuna multumesc
-
Sa ceara permisiunea sa se ridice de la masa
Ce poti face tu ca parinte si gazda:
-
Aloca un spatiu in living unde se pot juca in voie, fara a deranja prea mult adultii. Copiii se plictisesc sa stea la masa mai multe ore, deci este normal sa vrea sa se joace.
-
Ia in calcul si faptul ca lucrurile pot sa nu se desfasoare asa cum iti doresti si discuta cu partenerul despre ce veti face in astfel de situatii.
Sarbatoarea Craciunului este asteptata cu nerabdare de cei mici si de cei mari. Sfaturile de mai sus te pot ajuta sa ai parte de momente magice alaturi de cei dragi, cu conditia si sa incerci sa fii linistita si sa nu iei toate lucrurile personal.
Sursa foto: Shutterstock