40.000 de persoane cu autism si familiile lor cer candidatilor asumarea angajamentului pentru autism

/ / Modificat: 2024-06-06
40.000 de persoane cu autism si familiile lor cer candidatilor asumarea angajamentului pentru autism

 

Peste 200 de organizatii ale parintilor si specialistilor initiaza Angajamentul pentru Autism si invita toti candidatii la alegerile locale, europene, parlamentare si prezidentiale sa sustina drepturile persoanelor cu autism din Romania, familiilor acestora si organizatiilor care ii reprezinta.

Bucuresti, 6 iunie 2024: Asociatia HELP Autism impreuna cu reteaua RO TSA, Federatia Pentru Drepturi si Resurse Pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federatia Organizatiilor De Parinti Care Au Copii Cu Dizabilitati (F.O.P.C.D.) si Fundatia Star of Hope Romania au initiat demersul Angajament pentru Autism. Scopul acestuia este de a mobiliza intreaga clasa politica, cu precadere candidatii la alegerile locale, europene, parlamentare si prezidentiale, sa sustina activ si sa respecte drepturile persoanelor cu autism din Romania. Lansat pe 2 aprilie de Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, documentul de pozitie este sustinut de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si a fost semnat deja de aproximativ 50 de candidati de la toate partidele politice in virtutea principiului Autismul nu are culoare politica. 

Dorim sa crestem vizibilitatea autismului la alegeri: un angajament al candidatilor de a sprijini drepturile persoanelor cu autism 

Sunt necesare actiuni urgente care vizeaza discriminarea generalizata cu care se confrunta persoanele cu autism din Romania. Prin Angajamentul pentru Autism asociatiile, federatiile si fundatiile mai sus amintite invita candidatii la alegerile locale si europene sa trateze cu prioritate eliminarea discriminarii persoanelor cu autism si sa creeze oportunitati reale pentru diagnosticarea timpurie, accesul la terapie, eficientizarea si normalizarea mecanismului de decontare a terapiilor, integrarea corespunzatoare in sistemul de invatamant si in munca, precum si in societate in ansamblul sau.  

In Romania traiesc peste 40.000 de persoane cu autism dintre care aproximativ 23.000* sunt in evidenta statului:
    • aproximativ 3.800 de adulti cu varsta intre 18 si 25 de ani
    • aproximativ 17.000 de copii cu varsta sub 18 ani
    • se estimeaza ca in anul 2022 au fost diagnosticati aproximativ 2.000 de copii, ceea ce inseamna ca numarul total al copiilor cu TSA este in continua crestere
    • sub 1% din adultii cu autism au un loc de munca, comparativ cu media europeana de 10%. 

Aceste statistici ingrijoratoare demonstreaza urgenta cu care clasa politica trebuie sa adopte politici noi si sa implementeze proiecte si programe care sa ofere tuturor cetatenilor sai drepturi si oportunitati egale. 

„Romania are foarte mult de recuperat in privinta cadrului legal care ar trebui sa respecte drepturile persoanelor cu autism, familiilor acestora si asociatiilor care le reprezinta. In septembrie 2023, am reusit sa schimbam legea privind decontarea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist (TSA). ACUM este momentul in care trebuie sa ne unim fortele din nou pentru ca toti candidatii la alegeri sa semneze Angajamentul pentru Autism si sa-si asume responsabilitatea de a sustine pe tot parcursul mandatului lor drepturile persoanelor cu autism, dar si de a coopera cu acestea si cu organizatiile care le reprezinta in vederea aplicarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.”, a declarat Daniela Bololoi, presedinte Asociatia HELP Autism si reteaua RO TSA.

Asiguram un proces simplu si transparent de semnare a Angajamentului pentru Autism prin crearea unei platforme online dedicate

Pentru transparenta procesului de semnare si asumare a responsabilitatii pentru urmatorul mandat, Asociatia HELP Autism a creat platforma AngajamentAutism.ro unde toti candidatii si reprezentantii partidelor politice sunt invitati sa semneze Angajamentul pentru Autism. Platforma ofera de asemenea posibilitatea ca toti semnatarii sa faca publica sustinerea angajamentului prin distribuirea pe retelele proprii de socializare a formularului semnat, invitandu-si astfel colegii sa se alature cauzei.

Angajamentul pentru Autism se aliniaza initiativei cu acelasi nume dezvoltata de reteaua internationala Autism-Europe (AE) la Bruxelles. Misiunea sa este sa pledeze pe langa factorii de decizie europeni pentru promovarea unei mai mari implicari politice pentru nevoile persoanelor cu autism. AE depune, de asemenea, eforturi sustinute pentru o mai buna constientizare si intelegere a autismului in societate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre