Gruparea militanta palestiniana Hamas a lansat un atac fara precedent asupra Israelului. Luptatorii au luat cu asalt comunitatile din apropierea Fasiei Gaza, unde au ucis rezidenti si au luat ostatici. Armata israeliana a declarat stare de razboi in urma atacurilor masive asupra Israelului din Fasia Gaza palestiniana.
Pana acum, peste 2.000 de persoane au fost ucise in Israel si Palestina in urma asaltului de amploare al gruparii militante Hamas care a inceput sambata dimineata: 1200 in Israel, 900, in Gaza. Autoritatile au descoperit inclusiv cadavrele a 40 de bebelusi si copii, in satul Kfar Aza, din apropierea Fasiei Gaza. Unii dintre ei au fost gasiti decapitati, anunta Reuters.
i24NEWS Correspondent @Nicole_Zedek reports from Kibbutz Kfar Aza, a quarter-mile from the Gaza border, and recounts the atrocities that were committed in the small community which remains an active scene as soldiers clear booby traps and recover the bodies of dozens of victims pic.twitter.com/J4ZfWZQYHp
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) October 10, 2023
Generalul-maior al Fortelor de Aparare ale Israelului, Itai Veruv, a descris marti scena din Kfar Aza drept un „masacru", calificand-o ca fiind diferita de ceva la care Israelul a fost martor in „istoria recenta".
„Nu este un razboi, nu este un camp de lupta, ci un masacru", a declarat Veruv pentru The Times of Israel. „Vedeti bebelusii, mamele si tatii lor, in dormitoarele lor si in camerele lor protejate, si cum teroristii i-au ucis ... Este ceva ce nu am vazut in viata mea".
'It's not a war, it's not a battle. It's a massacre'
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) October 10, 2023
Journalists are let into Kfar Aza for the first time, four days after the community came under the shock attack by Hamas terrorists
IDF Major General Itai Veruv describes the scene of brutal violence, where whole families… pic.twitter.com/HJzoMKj2Ta
Crimele de la Kfar Aza reprezinta doar o parte din numarul de morti si distrugeri provocate de gruparea Hamas.
Hamas este o organizatie paramilitara palestiniana islamista, al carei scop declarat este cucerirea teritoriilor aflate in prezent in cadrul statului Israel, Cisiordania si Fasia Gaza. Uniunea Europeana, Canada, Statele Unite si Israel considera Hamas un grup terorist ale carui atacuri, indreptate preferential contra populatiei civile si alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Natiunile Unite si Organizatia pentru protectia Drepturilor Omului.
Ce este Fasia Gaza, locul in care a izbucnit razboiul din Israel
Fasia Gaza este o mica regiune din Orientul Mijlociu, care se intinde pe o suprafata de 360 km² . Este situata in vestul coastei maritime mediteraneene si cuprinde o parte a Palestinei istorice avand granite cu Egiptul pe o lungime de 11 kilometri in sud-vest si cu Israelul in nord si est, pe o lungime de 51 de kilometri. La vest se afla tarmul Marii Mediterane, cu o lungime de 40 de kilometri.
In Fasia Gaza traiesc aproximativ 2 milioane de oameni, dintre care majoritatea sunt descendenti de trei - patru generatii ai refugiatilor care au fugit de pe teritoriile cuprinse in statul Israel ca urmare a hotararii de impartire decisa de ONU la 29 noiembrie 1947 si a razboiului israelo-arab din 1948-1949. Populatia este in crestere cu aproximativ 4% pe an. Cei mai multi sunt musulmani, exista si un numar mic (mai putin de 1%) de crestini.
In 2009, presedintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, numea Fasia Gaza „cea mai mare inchisoare sub cerul liber”, citat care revine adesea cand se vorbeste despre fasia locuita de palestinieni.
Potrivit hotnews.ro, Fasia Gaza a fost sub dominatia Imperiului Otoman din anul 1517 pana la Bataliile de la Gaza din 1917, cand armatele britanice au alungat armata otomana. Dupa Primul Razboi Mondial, intregul teritoriu al Palestinei s-a aflat, intre anii 1918 - 1948, sub mandat britanic.
In Razboiul arabo-israelian din 1948, care a urmat incetarii mandatului britanic de ocupatie in Palestina si deciziei ONU de impartire a Palestinei intre evrei si arabi, armata egipteana a ocupat Fasia Gaza, ale carei hotare au fost definite pentru prima oara in documentele armistitiului dintre Egipt si Israel din 1948. Fasia Gaza s-a aflat sub ocupatie egipteana pana la Razboiul de Sase Zile (in iunie 1967), cand a fost ocupata de Israel.
In anul 1987 a izbucnit Intifada, revolta populatiei contra ocupatiei israeliene, in mai multe tabere de refugiati. Tot atunci, a luat fiinta si organizatia islamista Hamas, care a devenit tot mai violenta si a pus pe prim plan lupta armata, nedorind sa recunoasca sub niciun mod legitimitatea statului Israel.
A doua Intifada a izbucnit in anul 2000, iar efectul a fost ca Israelul a imputinat masiv numarul de permise de trecere acordate palestinienilor. Israel a bombardat si demolat in 2001 aeroportul din Gaza, la 3 ani de cand incepuse sa functioneze.
In 2004, Knessetul (Parlamentul unicameral al statului Israel) a decis evacuarea unilaterala a colonistilor israelieni din Fasia Gaza, care s-a incheiat in anul 2005. Spatiului aerian si accesul maritim au ramas sub control israelian.
Israelul a construit un gard metalic de-a lungul granitei cu Gaza, existand doar doua treceri oficiale, puternic fortificate, pe unde oameni si bunurile pot sa traverseze dintr-un teritoriu catre celalalt. La aceste treceri au fost atacuri violente ale militantilor palestinieni.
- Surse: hotnews.ro, wikipedia.org, digi24.ro, twitter.com, reuters.com
- Foto: Twitter