Ianuarie 2009:Indemnizatia de maternitate, plafonata la 4000 lei
NOUTATI: Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu.
Guvernul a aprobat noile conditii de obtinere a indemnizatiei pentru sugari. Acestea sunt continute în HG 1.025/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului Fiscal, vor beneficia de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 800 lei noi.
În calculul celor 12 luni se includ si perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: si-au însotit sotul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în strainatate; au beneficiat de indemnizatie de somaj; au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate; au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în conditiile prevazute la art. 38, alin. 1, din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare; au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective; au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala; au beneficiat de o alta indemnizatie pentru cresterea copilului.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda pe baza de cerere, însotita în mod obligatoriu de copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul si, dupa caz, de actele doveditoare care sa ateste îndeplinirea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.
Actele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit sunt, dupa caz, urmatoarele: dovada eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana îndreptatita a realizat venituri cu caracter salarial sau, dupa caz, de autoritatea competenta, în caz de di-zolvare, faliment sau lichidare judiciara a angajatorului; dovada eliberata de autoritatile competente pentru plata impozitului, în cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole; dovada eliberata de autoritatile competente în cazul persoanelor scutite de plata impozitului; dovada eliberata de autoritatile competente în cazul asociatilor unici privind plata impozitului pe venit; adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate acordat în conditiile legii; copia tradusa a contractului de munca sau dovada eliberata de autoritatile straine sau române, care sa ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de munca în strainatate, în baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state.
Începand cu cea de-a patra nastere, persoanele care au realizat stagiul corespunzator de cotizare au dreptul la un concediu de 3 luni, fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului. Concediul se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului, în perioada pâna la împlinirea de catre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Sursa: Romania libera