Despre frig circula multe mituri. De la cum raspandeste unele boli precum raceala sau gripa pana la felul in care afecteaza copiii Lucia Galán Bertrand medic pediatru la Spitalul International Medimar (Alicante) si membru al Societatii Spaniole de Pediatrie, dezvaluie pe blogul sau ce este adevarat si fals despre toate acestea.
"Nu iesi sa te joci fara haina!," "Usuca-ti bine parul ca sa nu racesti," "Nu merge descult pe gresie ca te vei imbolnavi." Sunt adevarate toate aceste credinte?
Mituri despre frig
1. Mersul descult provoaca raceli
Este una dintre cele mai obisnuite mituri despre frig, dar, in realitate, raceala nu are legatura cu mersul descult prin casa. Copiii racesc atunci cand intra in contact cu alti micuti raciti. Picaturile de saliva, atingerea fara sa fi spalat mainile inainte sau tusitul determina infectarea cu virusurile gripei si infectiilor respiratorii obisnuite.
2. Transpiratia sau expunerea la curent nu este buna
Toata lumea crede ca daca cel mic transpira in timp ce face sport in aer liber sau se joaca, precum si daca este expus la curent, poate face pneumonie. Dar nu este asa. Pneumonia este o boala infectioasa, virala sau bacteriana, care se raspandeste prin contactul direct cu o alta persoana. De asemenea, nu este adevarat ca cel mic prinde o raceala daca se dezveleste noaptea sau transpira in timpul somnului.
3. Parul umed provoaca raceli
Nu este adevarat, deoarece virusurile nu au nicio legatura cu parul umed. Daca virusii sunt deja instalati in corpul copilului, nu-l ajuta cu nimic daca isi usuca parul. Nu este in pericol sa raceasca in curtea scolii la temperaturi scazute, ci in salile de clasa unde colegii sunt raciti si au muci, tusesc sau stranuta.
4. Sucul de portocale baut dimineata ridica imunitatea
Sucul de portocale este foarte bogat in vitamina C, dar nu este responsabil pentru cresterea imunitatii si nici pastilele, vitaminele sau alte remedii la domiciliu. Este bine pentru sanatate sa bei suc de portocale, dar nu previne racelile.
5. Cu antibiotice, totul se vindeca
Este total fals, deoarece virusurile, spre deosebire de bacterii, nu se trateaza cu antibiotice. De fapt, bolile care sunt contractate de virusi se agraveaza din cauza antibioticelor. O gripa sau o raceala comuna nu necesita antibiotice. Cu toate acestea, daca dupa o saptamana simptomele nu se amelioreaza si exista febra si stare de rau, este recomandat sa consulti medicul pediatru, deoarece poate fi o infectie bacteriana.
Adevaruri despre frig
Raceala aduce infectii
Frigul vine si cu multe infectii respiratorii pentru ca se aduna mai multi factori: pe de o parte temperaturile scazute determina o proliferare mai mare a anumitor virusuri catariene, exista mai multe infectii si, in consecinta, virusurile circula mai liber. Pe de alta parte, iarna vine gripa, o boala sezoniera care incepe in octombrie si nu se termina pana in martie. Si daca acest lucru nu ar fi fost suficient, iarna petrecem mai mult timp in locuri inchise, ceea ce faciliteaza raspandirea virusurilor.
Mai bine mai multe haine decat una foarte groasa
Este mai bine sa imbraci copilul cu mai multe haine cand este frig, decat cu ceva foarte gros. Daca cel mic se incalzeste, poate renunta la o haina de pe el. Este important sa-ti amintesti ca micutii se incalzesc mai usor decat adultii, deoarece se joaca si se misca mai mult. De asemenea, cand este frig, este bine sa poarte o caciula, deoarece capul este partea corpului prin care se pierde mai multa caldura. Si manusile si incaltamintea de calitate ajuta la mentinerea caldurii corporale.