Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat, miercuri, ca declaratia pe propria raspundere pe care parintii trebuie sa o semneze la inceputul anului scolar 2020-2021 este un act de normalitate in conditiile actuale, asa cum este normal sa acceptam ca fiecare parinte isi cunoaste cel mai bine propriul copil.
Nelu Tataru a apreciat ca parintii sunt indreptatiti sa faca un triaj observational al starii copiilor inainte de a merge la scoala si sa aduca la cunostinta profesorilor ceea ce au observat.
"Exista un set de reguli atat pentru activitatea in scoala, cat si in pauze, cat si ce ar trebui sa faca corpul didactic, ce ar trebui sa faca acea medicina scolara in cadrul unui triaj observational si epidemiologic. Acest ordin va deveni functional in masura in care trecerea in Parlament a proiectului legislativ se va face cat mai repede", a explicat Nelu Tataru.
"Daca putem spune ca un parinte isi cunoaste cel mai bine copilul, veti intelege si aceasta declaratie" pe propria raspundere, a mai spus Nelu Tataru, punctand ca "triajul observational" pe care il face parintele trebuie adus la cunostinta "a tot ce inseamna medicina scolara si invatatorului sau dirigintelui".
Ministerul Sanatatii a publicat marti proiectul de ordin de ministru care include masurile propuse pentru inceperea scolii. Proiectul este in dezbatere publica si prevede ca in prima zi de scoala, prescolarii si elevii sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere semnata de parinti, care va fi predata cabinetului medical scolar sau persoanei desemnate cu centralizarea acestora, in scolile in care nu exista medic.
Reguli pe care copiii vor trebui sa le respecte
In ordin este prevazuta distantarea fizica de minim 1 metru intre elevi, mai mica decat cea prevazuta pentru profesori, si sunt stipulate trei scenarii posibile ce vor fi adoptate pentru desfasurarea cursurilor, in functie de contextul epidemiologic.
Decizia privind scenariul dupa care va functiona fiecare unitate de invatamant in parte va fi luata in functie de datele epidemiologice din data de 7 septembrie. Scenariile pot fi actualizate in functie de evolutia numarului de cazuri la mia de locuitori, dar si in functie de aparitia de cazuri de COVID-19 in unitatile de invatamant.
"In conditiile in care ECDC si INSP au ajuns la evalurea sigurantei in conditiile in care sa pastram si masca si dezinfectantul in clasa, distanta de 1 metru este suficienta. Noi avem si studiile facute in tarile europene, multe dintre ele renuntand la aceasta distanta de un metru, neavand spatiu suficient, dar adaptand acele separatoare din plastic sau pastrand cu strictete acele reguli cum sunt dezinfectantii si mastile", a mai spus ministrul Tataru.