Romanii cresc fara vitamine

/ / Modificat: 2005-08-18
Romanii cresc fara vitamine

Numai jumatate dintre romani iau preventiv vitamine, intr-o lume in care ritmul de viata stresant si alimentatia haotica duc la o asimilare slaba din hrana a acelor elemente necesare unui corp sanatos. In timp ce noi abia le descoperim, SUA si Europa se razboiesc economic pe tema suplimentelor alimentare.


Numai jumatate dintre romani iau preventiv vitamine, intr-o lume in care ritmul de viata stresant si alimentatia haotica duc la o asimilare slaba din hrana a acelor elemente necesare unui corp sanatos. In timp ce noi abia le descoperim, SUA si Europa se razboiesc economic pe tema suplimentelor alimentare.

Piata de vitamine si minerale in Romania abia a atins, in 2004, jumatate din potential, sustin specialistii din industria farmaceutica. Cu un potential de 50 de milioane de dolari, piata de vitamine abia a sarit de 22 de milioane in 2004, dar are sanse sa se dubleze in 2005.

Vitaminele si mineralele, vandute ca atare in farmacii si de care teoretic am auzit cu totii, se incadreaza in grupa mai larga a suplimentelor alimentare.

Din aceeasi categorie fac parte adaosurile alimentare, pe seama carora multi producatori mizeaza in campaniile publicitare, atunci cind, de regula, exagereaza proprietatile nutritive ale unui aliment: laptele cu mult calciu, margarina cu vitamine etc.

Romanii nu consuma suplimente alimentare pentru ca nu au educatia necesara ca sa inteleaga rolul preventiei in economia personala si chiar nationala. Si saracia joaca un rol in asta, dovada fiind pozitia produselor ieftine pe primul loc in lista de vitamine vindute in farmaciile romanesti. "O alimentatie sanatoasa este baza medicinei preventive. SUA si statele europene dezvoltate pun accentul pe preventie, pentru ca altfel costurile medicale sint foarte mari atit pentru pacient, cit si pentru stat", explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Suplimentele alimentare nu substituie insa hrana care trebuie sa fie echilibrata. Toata lumea are nevoie de suplimente alimentare in societatea moderna: copiii (carora le trebuie suplimente de calciu, magneziu), batranii, cei care fac efort fizic (pentru aportul de proteine), persoanele stresate si cele care traiesc in medii poluante.

In esenta, orice om din secolul asta are nevoie de suplimente nutritive. Constientizarea acestei nevoi a dus la dezvoltarea exploziva a pietei de profil in statele civilizate. "In SUA si Europa gasim rafturi intregi de suplimente in supermarket. La noi, deocamdata, abia se gasesc in farmacii si foarte putine au patruns in magazine. La nivel mondial se da insa o lupta acerba intre stilul american si cel european, prin urmare, europenii au simtit nevoia sa adopte o serie de masuri pentru impiedicarea patrunderii pe piata lor a produselor americane. Este cumva o reeditate a razboiului organismelor modificate genetic", explica Mencinicopschi.

Supradoza de vitamine dauneaza sanatatii

"Modelul american merge pe ideea ca tot ce nu a fost inca dovedit ca-ti face rau poate fi mincat, in timp ce modelul european considera ca, pina cind nu se stabileste gradul de siguranta al alimentului, el trebuie restrictionat", completeaza Laura Pascu, de la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. Europenii au adoptat in 2002 o directiva ce limiteaza numarul vitaminelor, mineralelor si nutrientilor admisi la vinzare in farmacii sau in industria alimentara. Directiva a fost ratificata si de Romania, desi piata noastra nu e inca atit de dezvoltata si, chiar daca ar fi, nu am avea autoritati competente sa o controleze.

Directiva europeana pune accentul pe cantitatile in care pot fi administrate suplimentele alimentare, pornind de la constatarea ca oamenii sint tentati sa exagereze rolul vitaminelor atunci cind le descopera. De exemplu, o supradoza de vitamina A poate provoca boli de ficat, caderea parului, afectarea oaselor. Mai mult de 50 mg zilnic de vitamina B 6 poate cauza o afectiune senzoriala periferica. Peste 2,5 grame/zilnic de suplimente ce contin calciu pot induce o hipercalcemie, pietre la rinichi si chiar boli renale.

Curele de slabire

Curele de slabire draconice sunt si ele asociate cu suplimente nutritive vindute pe post de alimente care, daca sint consumate, te transforma dintr-un supraponderal in fat-frumos. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia asupra faptului ca suplimentele nutritive luate in loc de alimente, indiferent daca sint vindute de firme care se reclama de renume international, sint extrem de periculoase.

"In timpul unei cure de slabire organismul sufera un stres metabolic. Practic, se autoconsuma, se distrug muschii, tesuturile, se produc modificari hormonale. Mentinerea intr-o forma sanatoasa implica intr-adevar slabirea, insa numai dupa sfatul unui specialist si nu prin infometare", spune Mencinicopschi.

Laptele, bun doar la copii

Omul este singurul mamifer care consuma lapte si dupa perioada de "pui". "In mentalitatea noastra este exagerat rolul laptelui la adult. Cercetarile au aratat ca acesta poate produce intoleranta la lactoza daca este consumat in cantitati mari. Pentru extragerea aportului de calciu si alte vitamine continute de lapte, adultilor li se recomanda sa consume derivate fermentate ale laptelui, iaurt, branza", recomanda Mencinicopschi.

El spune ca s-a descoperit ca laptele si derivatele din laptele de capra sint cele mai bune, ca nivel de asimilare a vitaminelor din el. "Tocmai de asta au aparut pe piata produse contrafacute, prezentate ca fiind din lapte de capra si vandute si mai scump", avertizeaza Mencinicopschi.

Sursa: Cotidianul

Articole recomandate

Citeste si despre